Francisco Rico obre el Barcelona Novel·la Històrica amb el Quixot

31.10.2016

Barcelona Novel·la Històrica presenta una quarta edició marcada per la designació de la capital de Catalunya com a Ciutat de la Literatura de la UNESCO. Els actes giraran al voltant dels quatre-cents anys de la publicació de la segona part del Quixot, el trentè aniversari de l’entitat Amics del Liceu i, sobretot, la novel·la històrica de l’antic Egipte.

Francisco Rico | Foto RAE

Francisco Rico | Foto RAE

El festival Barcelona Novel·la Històrica encara el seu quart any de vida en un context especial. Enguany, la capital de Catalunya ha estat designada Ciutat de la Literatura per la UNESCO i això ha influït en la programació del cicle de novel·la històrica. Marina Espasa, coordinadora de l’oficina tècnica del programa Barcelona, Ciutat de la Literatura UNESCO, explica que la intenció de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) és unificar els festivals literaris de la ciutat, almenys els que depenen d’aquesta institució.

És per això que el Barcelona Novel·la Històrica 2016 acollirà dilluns, 7 de novembre a les 19h a la Casa de l’Ardiaca, l’acte 400 anys de l’arribada del Quixot a Barcelona (1616-2016) a càrrec de Francisco Rico, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i catedràtic de literatures hispàniques a la Universitat de Barcelona. L’especialista impartirà una conferència sobre la relació entre la primera novel·la moderna occidental i Barcelona. Espasa destaca que aquesta serà una conferència il·lustrada en la qual l’actor Lluís Soler llegirà fragments escollits de l’obra i representarà la informació donada pel professor Rico.

L’acte serà presentat per la comissària de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, Marina Espasa, i comptarà amb la participació de l’actor Lluís Soler, que llegirà alguns fragments escollits de l’obra de Cervantes.

Aquest acte dóna el tret de sortida la quarta edició de Barcelona Novel·la Històrica, que tindrà lloc entre el 7 i l’11 de novembre, i que marca a l’agenda de la ciutat uns dies dedicats al gènere narratiu històric

Enric Calpena, comissari del cicle, defensa Barcelona Novel·la Històrica tant per la importància que ell creu que té dedicar el màxim de dies possibles a la literatura, i pel component de coneixement del passat que tenen aquest tipus d’obres. Tot i així, el festival haurà de lamentar l’absència de l’autor premiat en la quarta edició del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, que enguany ha sigut l’autor francès Christian Jacq. Jacq és doctor en Egiptologia per La Soborna i gran expert en l’època del faraó Ramsès II, però per motius de salut no podrà participar en els actes del festival.

En relació amb aquest premi, el tema principal de Barcelona Novel·la Històrica 2016 serà el passat remot de l’Antic Egipte. Calpena segueix apostant per autors del gènere a l’hora de debatre qüestions com Les convulsions del passat, sobre com s’afronten els autors a personatges sotmesos a diverses pressions; L’islam i nosaltres en la literatura, per relacionar el present amb el passat; La fascinació per Egipte, que reafirma l’interès del públic pel món egipci o  Els mons perduts a la història, sobre la recreació novel·lística de moments històrics com el procés de Montjuïc, del que parla Begoña García a La muntanya maleïda.  

hl-ancient-egypt-board-games

Un dels actes més destacats d’enguany serà Alexandre el Gran, una estrella mediàtica de l’antiguitat, que Calpena defineix com una “conferència pop” a càrrec del professor i especialista en Egipte Borja Antela, que donarà “una visió poc escolàstica del passat des d’un punt de vista mediàtic”. El cicle també commemorarà el trentè aniversari de l’entitat Amics del Liceu amb un acte al voltant d’obres ubicades en aquest espai de Barcelona. Dimarts 8 de novembre, els autors Jordi Bordas, Eduardo Martín de Pozuelo i Xulio Ricardo Trigo duran a terme la conferència El liceu i la literatura, sobre la que és “una institució molt important en els últims 150 anys de la història de Catalunya”, segons Calpena.

Un conjunt d’activitats a les que cal sumar-hi els clubs de lectures d’algunes biblioteques barcelonines i les visites guiades pel Museu Egipci de Barcelona, tot plegat amb la intenció d’acabar reafirmant la novel·la històrica com a gènere. Enric Calpena reconeix que és difícil consolidar un mercat estable en aquest tipus de literatura, ja que normalment es compren autors determinats en moments concrets. I és que com resumeix el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, “tothom mira el passat que li ve de gust mirar”.

Podeu consultar el programa al web de Barcelona Novel·la Històrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Creia que la segona part del Quixote es va publicar el 1615. El Quixote hi estaria abans a Barcelona, no?
    Això del 4t centenari ( 1616-2016), m’agradaria que algú m’ho expliqués. Gràcies.

    • 4t centenari en quan a Quixote i Barcelona. Ho del 4t centenari de la mort de Cerbantes ( així signava ell) és una altra cosa.