La història de Dido i Enees, a l’Espai A

10.04.2016

Aquest diumenge 10 d’abril l’Ateneu Torrellenc, amb la col·laboració de l’Espai A, el Cor de Cambra Dyapasson presenta una òpera barroca de Henry Purcell, Dido i Enees, escrita a la primavera de 1689 i representada per primera vegada a final d’aquell mateix any a la Boarding School for Girls, a Chelsea. S’hi narra una de les històries d’amor més tràgiques de la literatura universal que el poeta romà Virgili va deixar plasmada al poema èpic Eneida.

Un moment de la representació de 'Dido i Enees', del Cor de Cambra Dyapasson | Foto: Espai A

Un moment de la representació de ‘Dido i Enees’, del Cor de Cambra Dyapasson | Foto: Espai A

Després que Enees marxi de Troia, destruïda pels aqueus, per dur a terme el que els déus li han encomanat, fundar una nova ciutat, arriba a Cartago, on es refugia i coneix la reina Dido. Els dos joves s’enamoren però Enees ha de marxar per complir el que els déus li han demanat. Quan Dido se n’assabenta, se suïcida.

L’òpera de Henry Purcell, doncs, s’inspira en el llibre IV de l’Eneida, en què precisament el poeta Virgili explica la història entre els dos protagonistes. És una obra emblemàtica del barroc on el cor és un dels protagonistes essencials de l’òpera. D’una duració d’aproximadament una hora, cantada en anglès però amb subtítols en català, l’òpera transcorre i concentra tot el dramatisme de la història. Amb aquesta representació, Dyapasson, que vol que l’òpera estigui a l’abast tant de petits com grans, vol celebrar el seu 25è aniversari dalt dels escenaris.