La giornata particolare de Pablo Derqui i Clara Segura

10.03.2015

La ràdio encesa retransmetent l’arribada de Hitler a Itàlia, l’aroma del cafè acabat de moldre i la Rosmunda volant, amunt, amunt. Mentre la societat vigila Antonietta i Gabriele es troben, es comprenen. Pateixen junts. Ella és mestressa de casa, ell un locutor de ràdio acomiadat per ser homosexual. Passen un dia plegats, una “giornata particolare” on, per unes hores, poden ser lliures. Aquest dimecres la companyia La Perla torna a la Biblioteca de Catalunya amb una adaptació dramàtica del film d’Ettore Scola.

Pablo Derqui i Clara Segura. © David Ruano

Pablo Derqui i Clara Segura. © David Ruano

Una giornata particolare, estrenada aquí amb el (desafortunat) títol Una jornada particular, és una de les pel·lícules més conegudes d’Ettore Scola, protagonitzada per dues bèsties de l’star system italià: Sophia Loren i Marcello Mastroianni. El film, estrenat el 1977 va estar envoltat de polèmica i, fins i tot, va ser censurat per ensenyar les relacions entre un homosexual i una dona casada. A Catalunya el vam poder veure, també, l’any 1984 al Teatre Poliorama de la mà de Josep Maria Flotats i Anna Lizaran. Ara els encarregats d’encarnar l’Antonietta i el Gabriele seran Clara Segura i Pablo Derqui i ho faran sota les ordres d’Oriol Broggi. El muntatge, que es podrà veure a partir d’aquest dimecres 11 de març que ve a la Biblioteca de Catalunya, manté el títol en italià perquè, segons Broggi és difícil de traduir i es tracta “d’una pel·lícula molt especial. Pels petits gestos, pel que diuen, el que callen i el que estan a punt de dir”.

Una giornata particolare transcorre a Roma l’any 1938, quan la ciutat es prepara per rebre la visita d’Adolf Hitler. Mentre tots els veïns d’un lúgubre bloc de pisos surten al carrer per veure la desfilada organitzada per Mussolini, Gabriele i Antonietta es coneixen. Ella, tot i ser feixista, no hi va perquè té feina a casa”, explica Broggi. Gabriele, en canvi, no hi participa perquè serà desterrat o empresonat per ser homosexual.  “No encaixa, el feixisme l’ha exclòs. És un desubicat” puntualitza el director. L’obra contraposa la vida personal dels dos protagonistes amb els històrics esdeveniments del carrer, tot i que, com deia Flotats, és “una mena d’himne a la dona”.

El personatge d’Antonietta té dues capes: Per una banda, ens arriba la imatge de la dona que veneraven els nazis,- comparada a la terra, per la seva fertilitat, i a la lloba romana, per la capacitat de mantenir la vida. I, per l’altra, la imatge que s’extreu de la seva rutina: una dona tancada a casa, submisa que pateix les infidelitats del marit” explicava Josep Maria Flotats.  Per la seva banda, Segura la compara amb un ocell: “està atrapada i tot i que comença a obrir els ulls en algunes coses, no serà una Nora, no abandonarà a la família”.

Pablo Derqui i Clara Segura a Una giornata particolare. © David Ruano

Pablo Derqui i Clara Segura a Una giornata particolare. © David Ruano

Traslladar al teatre una història escrita per ser rodada no és fàcil ni gaire habitual. “Ha estat una autèntica aventura trobar el registre adeqüat. A la pel·lícula hi ha molts silencis, molts primers plans. Aquí, en canvi, la càmera és l’espectador” diu Clara Segura. Tampoc ha estat fàcil alliberar-se del referent, Sophia Loren i Marcello Mastroianni, tot i que ambdós actors van arribar a la conclusió que “havien de matar els pares”. “No podem defugir el referent cinematogràfic, però és millor si interpretem des de nosaltres. Jo no em puc comparar amb Mastroianni” assegura Pablo Derqui.

El context històric de l’obra, ha recordat Broggi, no és el mateix que l’actual. “No es tanquen gais als camps de concentració, ni patim la violència del feixisme, però encara ressona, els prejudicis no han desaparegut” diu Derqui. “El feixisme és a l’aire. La part més evident no, però vivim en una societat en què les regles econòmiques i de poder que ens regeixen ens recorden el feixisme. No vivim en una democràcia plena i feliç”, assegura Broggi.

Coincidint amb l’estrena d’Una giornata particolare i Sant Jordi a la cantonada,  l’Associació d’amics de la Perla 29 (#AsSocPerla) ha organitzat el primer concurs de microrelats. Per participar-hi només cal tenir ganes d’escriure i una mica d’imaginació. Els relats, que no poden superar les 100 paraules, han de ser en català i girar al voltant de “la meva jornada particular”. A més, el proper 17 de març tindrà lloc la projecció de la pel·lícula d’Ettore Scola a la Filmoteca de Catalunya i un col·loqui amb els actors i Oriol Broggi. I pels que vulguin continuar investigant sobre la relació entre cinema i teatre, podran assistir a la xerrada amb Jordi Balló i Antonio Monegal sobre les diferències entre els dos llenguatges.