La gentrificació entra a escena

El curs està dirigit a persones amb experiència en les arts escèniques, i sensibilitat per a temes socials i comunitaris.

Entenem per gentrificació el procés de canvi d’un barri que acaba per expulsar els seus veïns per tal que d’altres habitants de més poder adquisitiu, hotels i comerços dedicats al turisme ocupin el seu lloc. L’aburgesament del barri del Born és segurament el cas paradigmàtic a Barcelona, als que el segueixen el Raval i el Poblenou. Sant Antoni i el Poble Sec són els següents, només cal fer-hi un tomb. El proper mes de juliol l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona proposa un curs sobre gentrificació i teatre.

'A qui pertany la ciutat', seminari impartit per Volker Lösch

La unió de diverses institucions com ara l’Institut del Teatre, el Festival Grec i la Sala Atrium, amb la col·laboració del Goethe-Institut, ha fet possible, un any més, L’Escola Internacional d’Arts Escèniques de Barcelona (EIAEB). Del 14 al 18 de juliol tindrà lloc el seminari titulat “A qui pertany la ciutat?”, impartit pel director de teatre alemany Volker Lösch.

Lösch (1963, Worms) és un director molt conegut a Alemanya, on ha dirigit més de 80 produccions des de 1995. Entre d’altres premis, ha estat guardonatamb el prestigiós Premi Lessing (2013) i amb el premi a la millor posada en escena de l’any per la seva versió d’Els teixidors de Hauptmann (2015). També ha estat nominat al Premi Faust.

Les posades en escena de Volker Lösch es caracteritzen per incloures actors no professionals a textos del cànon burgès. La tan germànica idea del teatre fet per “especialistes” i no per actors (Rimini Protokoll és un grup que fa anys que explora aquest camí, i que ens ha visitat en alguna ocasió), afegeix als clàssics una lectura encara més social, cultural i política. Lösch ha treballat amb expreses polítiques i exiliades a Montevideo (Antígona oriental, basada en la versió de Sòfocles), amb presos (Berlin Alexanderplatz, sobre la novel·la d’Alfred Döblin) i treballadores sexuals (Lulu-die Nuttenrepublik) a la Schaubühne de Berlín, o amb un cor de 50 persones a l’atur a Marat-Sade de Peter Weiss a Hamburg, creant gran polèmica per una escena on el cor llegia els noms de les famílies més riques d’Alemanya.

El curs està dirigit a persones amb experiència en les arts escèniques, amb sensibilitat per a temes socials i comunitaris. Consistirà en cinc sessions de set hores, amb la possibilitat d’una petita mostra del treball fet, l’últim dia.

El periode d’inscripcions s’acaba el divendres 10 de juny.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació