La generació perduda també balla

15.09.2018

Diuen que la generació perduda és aquella que ha descobert que no viurà amb la mateixa estabilitat que els seus pares, la que té molts estudis i poca feina, la que està desmotivada. La generació perduda se sent traïda per la societat i s’ha endut una bufetada quan ha descobert que no pot fer res per canviar el temps que li ha tocat viure. Però tot això, cadascú s’ho pren com vol. Dins de la generació perduda, La Generació Feliç ha decidit ballar.

Miguel Ángel Blanca, director de "Festa de balls per slavar el món" | Foto: Ester Roig ©

Miguel Ángel Blanca, director de “Festa de balls per slavar el món” | Foto: Ester Roig ©

La Generació Feliç és un col·lectiu de creació artística amb seu a Barcelona. El nom prové del seu primer treball: Després de la generació feliç, un espectacle que barrejava la cançó popular infantil i els vídeos casolans de tota la vida per tal de narrar un fals biopic del músic Xesco Boix. Que feliç que era la generació feliç abans de ser la generació perduda! Ningú no comprèn ningú, però nosaltres som nosaltres…

Festa de Balls per salvar el món és l’espectacle multidisciplinar que aquesta companyia interpretarà aquest dijous 18 d’octubre al Centre Cívic Casinets d’Hostafrancs, en el marc del programa Barcelona Districte Cultural. L’obra, que barreja humor i tragèdia, és un viatge a través de la història de la humanitat, de la cultura pop i de les situacions traumàtiques que han marcat la societat: atemptats, morts, crisis.

Maria G. Vera forma part de "La Generació Feliç", companyia que ha guanyat el Premi Puig-Porret 2015 | Foto: Ester Roig ©

Maria G. Vera forma part de “La Generació Feliç”, companyia que ha guanyat el Premi Puig-Porret 2015 | Foto: Ester Roig ©

“Es pot ballar durant una crisi financera?”, es pregunta l’actriu María García Vera, que comparteix escenari amb l’actor Jordi Vilches. El fil discursiu de l’obra gira al voltant d’una conspiració: tot el que passa a l’univers és per culpa d’algunes coreografies. Abans de la gran crisi financera global, Beyoncé va fer ballar el món a ritme de Single Ladies. Abans de l’atemptat de les Torres Bessones, la cançó Batidora va posar més de moda que mai la paraula mayonesa. Abans de la mort de Bin Laden, el dubstep va apoderar-se de les pistes de ball. O almenys aquesta és la teoria de La Generació Feliç.

Així doncs, la situació és la següent: quelcom horrible està a punt de passar sobre la terra i l’única opció per salvar el món… és ballar. D’això tracta l’espectacle Festa de Balls per salvar el món, dirigit per Miquel Ángel Blanca, cineasta i músic del grup Manos de Topo. L’obra barreja la cultura pop amb els moments transcendents de la història; el català amb el castellà, i el teatre amb la música: els artistes Joan Colomo, Sara Fontán i Edu Pou són els encarregats de musicalitzar l’obra en directe i fer ballar el públic. Perquè sí: en una festa de balls per salvar el món, el públic ha de ballar.

“Parlis amb la generació que parlis, tots et diran que en la seva va passar alguna cosa important”, diu Miquel Ángel Blanca; i d’això tracta aquesta comèdia musical, de “personatges que necessiten que passi alguna cosa perquè la seva vida tingui sentit”. És una crítica social? No, o almenys això afirma el seu director, malgrat que l’obra pot entendre’s perfectament com a tal. Segons el líder de La Generació Feliç, “la història passa al nostre voltant i molts cops no hi podem fer res; Podemos diu que somos el cambio… Quina responsabilitat tinc jo de ser el canvi? I si jo no puc canviar res?”.

Jordi Vilches i Maria G. Vera interpreten "Festa de balls per salvar al món" | Foto: Ester Roig ©

Jordi Vilches i Maria G. Vera interpreten “Festa de balls per salvar al món” | Foto: Ester Roig ©

Segons la Festa de balls per salvar el món, la resposta a totes aquestes preguntes -que són també les que es fa la l’anomenada generació perduda- és ballar. “La conclusió és que ser un mateix és, simplement, ser”, reflexionen els membres de la companyia. Ser i gaudir. És per això que la finalitat de La Generació Feliç amb aquesta obra -premi Puig-Porret 2015- és “compartir un moment d’alegria i de festa amb els demés”, diu el seu director.

L’espectacle en qüestió frivolitza amb les grans tragèdies, com ara el nazisme o l’atemptat de les Torres Bessones. D’alguna manera, Festa de balls per salvar el món demostra una alienació de les persones respecte la història, perquè només així aquestes persones aconseguiran trobar, precisament, el seu lloc a la història. La generació perduda ha crescut sentit com tothom deia tu ets important, tu ets significant, tu pot canviar el món; i davant del xoc amb la realitat, la generació feliç, La Generació Feliç, ha decidit plantar-se i ballar.

De moment, aquest espectacle es va estrenar l’any 2016 al Mercat de Música Viva de Vic, i ara fa gira per Barcelona. Avís pels assistents: l’espectacle pot tenir tants significats i suscitar tantes reflexions, que tal com vol la companyia, el millor que es pot fer és simplement gaudir de la música, del guió, dels actors i del moment. Que feliç que pot ser la generació feliç, si s’aliena del discurs que li diu que és la generació perduda!