La generació del sexe, drogues i rock and roll que va salvar Hollywood

9.08.2016

A l’agost, bon cinema. La Filmoteca de Catalunya programa el cicle Easy Riders, Raging Bulls: el nou Hollywood dels 70’s. S’hi poden veure pel·lícules com Easy Rider (Buscando mi destino), The Godfather (El padrino), American Graffiti, Raging Bull (Toro salvaje) o Jaws (Tiburón).

Una escena d'Easy Rider, pel·lícula dirigida per Dennis Hopper el 1969

Una escena d’Easy Rider, pel·lícula dirigida per Dennis Hopper el 1969

El 1998, el crític cultural, historiador de cinema i periodista Peter Biskind va publicar el llibre Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-and-Rock ‘N Roll Generation Saved Hollywod, és a dir, moters tranquils, toros salvatges: com la generació del sexe, drogues i rock and roll va salvar Hollywood. L’obra repassa l’evolució del cinema americà des del 1960 fins al 1980.

Easy Rider i Raging Bull són dues de les obres que van marcar aquest període. Però què són importants els anys 70 pel cinema americà? Va ser en aquella època quan un bon grapat de films nord-americans “van rescatar Hollywood de la crisi oberta per la televisió, amb un canvi generacional d’espectadors”.

Prou de cavalls travessant el far west. A la segona meitat dels seixanta, el cinema americà havia patit una davallada qualitativa i el públic ja no empatitzava amb l’envellit Hollywood. Mentre el cinema d’estudis americà s’enfonsava, el cinema europeu guanyava qualitat intel·lectual i estètica.

Va ser aleshores quan van aparèixer directors com Martin Scorsese, Dennis Hopper, Peter Bogdanovich, Steven Spielberg, George Lucas, Brian De Palma, Francis Ford Cappola i Robert Altman, i van rejovenir el panorama cinematogràfic americà. Easy Rider (1969), és un bon exemple d’aquest canvi perquè va receptar centenars de milions de dòlars tot i partir d’un pressupost mínim.

Què tenien de nou aquestes produccions? Van aconseguir connectar amb un públic jove i amb ànsies de llibertat que no s’identificava amb el Hollywood governat per les velles famílies. Les Harley Davidson van substituir els cavalls, van aparèixer nous famosos com Fonda, Nicholson i Hopper, i va néixer una generació contracultural que seguia els músics de les pel·lícules, com podien ser Jimmy Hendrix o Bob Dylan.

El cicle de la Filmoteca va començar el 2 d’agost amb Easy Rider i s’acaba el 31 d’aquest mes amb Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-and-Rock ‘N Roll Generation Saved Hollywod, la pel·lícula que va produir Kenneth Bowser arran del llibre de Biskind.

Els espectadors que vulguin gaudir o fins i tot descobrir aquesta important època del cinema americà, encara poden veure The Godfather (El padrino), Sisters (Germanes), American Graffiti, Chinatown, Jaws o Days of Heaven (Dies del cel), entre moltes altres pel·lícules. Totes elles es passaran dos cops i en horaris diferents: aquest agost, no teniu excusa.