La Fura dels Baus reinventa ‘El amor brujo’

16.07.2015

Aquest divendres torna la Fura dels Baus. I ho fa amb una versió de l’òpera que va revolucionar el panorama musical espanyol, un espectacle que va obrir de bat a bat les portes de la modernitat: El amor brujo, de Manuel de Falla. El muntatge es podrà veure demà 17 de juliol al Festival de Peralada.

El amor brujo per La fura dels baus © Miquel González

El amor brujo per La fura dels baus © Miquel González

El amor brujo és l’obra més universal, brillant i captivadora de Manuel de Falla. Fusiona el folklore andalús, la cultura gitana i el flamenco amb la música culta. Per això, un segle després, l’obra continua sent moderna a les melodies vibrants del compositor gadità i en el passional argument escrit per María Lejárraga” explica el director de l’espectacle, Carlus Padrissa. La versió furera compta amb la participació de la cantaora Marina Heredia en el paper de Candelas, el coreògraf i ballarí Pol Jiménez i l’Orquestra Joven de Andalucía sota la batuta de Josep Vicent.

L’òpera explica la història de Candelas, que viu turmentada pel fantasma d’un antic amant. No pot dormir perquè l’assetja el record d’un maltractament, d’una opressió. Prova de deslliurar-se’n d’altres maneres i finalment decideix anar a visitar una bruixa perquè l’ajudi. “El amor brujo és una obra sobre l’assumpció de la consciència i hi ha dues vies per arribar-hi: el foc i la paraula, que representen la irracionalitat i la racionalitat”.

El amor brujo furero compta, també, amb projeccions cinematogràfiques d’un dels cineastes més singulars que ha tingut el cinema espanyol: José Val del Omar. Un creient del cinema, un il·luminat pels nous horitzons que, com molts altres, va veure truncada la seva carrera per culpa de la guerra civil. Un dels objectius del muntatge de La Fura dels Baus és trencar esquemes igual que ho va fer, en el seu moment, Antonio Gades. “Presentem un espectacle màgic en el qual intervenen de manera física l’aigua i el foc amb tota la seva càrrega hipnòtica, la força física dels moviments corporals, el poder evocador de les olors i el desbordament final de l’escenari provocat per la llum” explica Padrissa.

Com que l’obra de Manuel de Falla dura només 37 minuts, abans d’El amor brujo s’interpretaran tres obres més de Falla i un tema popular de cante jondo per introduir la relació entre els personatges de Candelas i Carmelo.