La Fundació Josep Irla premia Marta Casals

11.06.2019

La Fundació Josep Irla ha fet públic els noms dels guanyadors del Memorial Francesc Macià i Lluís Companys d’enguany. Marta Casals i Ole Thorson rebran el guardó per el seu compromís social i cultural el proper el proper 20 de juny durant la Nit Irla, que se celebrarà al CCCB.

Marta Casals

El Memorial Francesc Macià, que distingeix persones i entitats que hagin destacat per la seva acció en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, premia enguany a Marta Casals, en la modalitat individual. En primer lloc, es premia la seva tasca d’ambaixadora cultural: compta amb un llarg historial en el món de la música i les arts: ha dirigit conservatoris, ha format part de consells nacionals d’art, ha impulsat festivals i masterclasses i ha rebut medalles i premis importants.

A banda de las seva tasca de promoció de la cultura, Casals ha dedicat els darrers anys a la preservació de la memòria del violoncel·lista Pau Casals continuant el seu projecte humanístic. És la cofundadora de la Fundació Pau Casals que, com remarcava fa un temps, “no es tracta d’un museu a la glòria de ningú… és un lloc d’inspiració”. Marta Casals  i Pau Casals van crear la Fundació l’any 1972 per preservar, difondre i mantenir viu el llegat musical i humanístic d’un dels noms més universals de la cultura catalana.

A més de la gestió del Museu Pau Casals, situat a la Platja de Sant Salvador (El Vendrell), la Fundació Pau Casals promou projectes i activitats relacionats amb l’educació i promoció de joves violoncel·listes, com és el cas del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes, i desenvolupa activitats culturals i musicals de caràcter nacional i internacional com és el cas de la Diada Pau Casals – Barcelona. Pau Casals ha estat aclamat com un dels millors intèrprets del segle XX i com un dels directors més importants del seu temps, convertint la música en un instrument de transformació social per la defensa de la pau i els drets humans.

El Memorial Francesc Macià també ha premiat a The All Party Parliamentary Group on Catalonia, del parlament de Westminster, per la defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya, la promoció del diàleg democràtic i la solidaritat amb els presos polítics i exiliats.

Ole Thorson | foto: Ruth Marigot

El Memorial Lluís Companys, que enguany vol reconèixer la tasca de persones i entitats que treballen per fer front als reptes ambientals del planeta i la humanitat, s’atorga a Ole Thorson pel seu activisme per la mobilitat sostenible i segura, el dret dels vianants i la promoció del transport públic. Com a professional de la mobilitat, Thorson està al capdavant d’Intra Consultors de Mobilitat i ha intervingut en la planificació del trànsit en moltes ciutats de Catalunya, Espanya, Europa i Sud-amèrica. Per altra banda, com a activista de la mobilitat sostenible, presideix l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T i durant molts anys també ha sigut president de la Federació Internacional de Vianants. L’oganització SOS Costa Brava també serà guardonada per la seva tasca en la defensa dels paratges naturals de la Costa Brava amenaçats per la pressió urbanística.

El lliurament dels guardons tindrà lloc durant la Nit Irla 2019, el proper dijous 20 de juny a les 19 hores, a l’auditori del CCCB (carrer Montalegre 5, Barcelona). La cloenda de l’acte anirà a càrrec de Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya. Us hi podeu inscriure aquí.