La Fundació Carulla premia trajectòries vitals al servei del país

3.03.2017

Mohamed El Amrani, Filo Farré, Ramon Faura, Felip Munar, Laia Serrano i Martí Teixidó guanyen els Premis d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla, que reconeixen trajectòries vitals al servei del país.

Martí Teixidó i Planes ha estat premiat per la seva trajectòria al servei de la innovació pedagògica | Foto: Fundació Carulla

Martí Teixidó i Planes ha estat premiat per la seva trajectòria al servei de la innovació pedagògica | Foto: Fundació Carulla

L’Ateneu Barcelonès va acollir l’acte de lliurament dels XXXIV Premis d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla. Enguany els guardonats han sigut Mohamed El Amrani, Filo Farré, Ramon Faura, Felip Munar, Laia Serrano i Martí Teixidó. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va presidir l’acte, acompanyada per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, i altres membres de la Fundació Carulla. La periodista Ariadna Oltra va conduir el lliurament dels premis i l’acte va estar amanit amb la música i veu de Borja Penalba i Mireia Vives.

La sala de l’Ateneu Barcelonès, que acollia el lliurament dels premis, estava plena a vessar. L’acte va començar amb les paraules de Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, que va agrair als guardonats el seu compromís al servei dels altres, la seva excel·lència i la seva perseverança, “tres ingredients que són profundament transformadors i sòlids i que fan que les idees no quedin només en idees”. Marta Esteve també va mostrar satisfacció pel veredicte d’enguany, ja que els premiats són “un reflex de la societat d’avui i també de la fundació perquè aquesta mostra toca els àmbits de la cultura, llengua, educació, innovació i transformació social” i va acabar el discurs dirigint-se als premiats recalcant que per construir un país millor “necessitem una legió de persones com vosaltres”.

La peça Si ens queda la cançó, de Feliu Ventura, interpretada per Borja Penalba i Mireia Vives va servir per donar pas a l’entrega del premi a Ramon Faura i Felip Munar, dues persones que han utilitzat el llenguatge universal que és la música com un element de cohesió i de difusió de la llengua catalana.

No es poden apagar les ones 
si ens queda la cançó
per fer-nos poble.
La nostra llengua és el nostre transport.

El jurat ha premiat Ramon Faura per promoure la música en català a la Catalunya del Nord, contribuint a fer-la visible arran de la creació del col·lectiu “Angelets de la Terra”, que ha donat un nou impuls al catalanisme cultural i polític a la Catalunya del Nord. “Per un català del Nord, tenir un premi d’aquí Barcelona és tot un honor que no m’esperava, i que és gràcies a la feina de dels 500 músics que treballen a ‘Angelets de la Terra’ i que jo coordino. Quan vam començar només 10 músics cantaven en català; ara tots els 500 músics han incorporat el català en el seu repertori musical.”

Felip Munar ha estat premiat per la seva dedicació a la glossa mallorquina. Gràcies a la seva tasca, el cant improvisat ha renascut amb gran èxit de públic i també amb la incorporació de nous glossadors de generacions de joves. “Han sigut 25 anys de feina que han arribat fins aquí i a bon port. La glossa, el cant oral improvisat, allò que parlem al carrer, la paraula viva no pot perdre’s. Dóna la paraula a la gent del carrer i ja veuràs com mai defallirà.”

A continuació, Filo Farré i Martí Teixidó rebien el premi per haver fet de l’ensenyament, de la pedagogia, de l’activisme cultural, una mateixa eina al servei de la comunitat i de la llengua. D’una banda, Martí Teixidó i Planes ha estat premiat per la seva trajectòria al servei de la innovació pedagògica, la difusió de la identitat i llengua catalana en l’àmbit escolar i l’ensenyament no formal, la promoció del patrimoni cultural, la divulgació de la cultura popular, l’associacionisme i el voluntariat. “Hem d’aconseguir que els alumnes surtin de l’escola amb interès per furgar, per conèixer… ens falta molt sortir del currículum escolar i projectar a l’exterior”. D’altra banda, Filo Farré ha rebut el premi perquè ha esdevingut un puntal per a la comunitat educativa de la Conca del Barberà, des de la seva tasca com a directora del Centre de Recursos Pedagògics de la Conca. “Jo recordo la meva escola molt trista, i és per això que vaig pensar que quan fos mestre els meus alumnes s’ho passarien bé”.

Fent referència a aquest model d’ensenyament que Filo Farré i Martí Teixidó han contribuït a millorar, Borja Penalba i Mireia Vives han interpretat Escola de Ribera d’Ovidi Montllor:

La suma era
dos més dos.
El resultat era
quatre.
La pregunta era
Qui és?
La resposta era:
Déu.
La consigna era:
Pàtria.

En l’àmbit dels projectes socials, el jurat ha premiat dues persones emprenedores que creuen en la transformació social des de la base i que han sabut teixir una xarxa de complicitats per fer-ho possible. Mohamed El Amrani, emprenedor i innovador social, ha creat a Roses la Xarxa de Convivència, una plataforma social que revoluciona la manera d’entendre la convivència i la cohesió social. “La xarxa de convivència ajuda els joves a entendre la seva identitat, la identitat dels orígens fins a la identitat catalana, perquè la identitat catalana és molt diversa. Jo amb 17 anys em feia aquestes preguntes, i vaig crear la xarxa amb l’objectiu de donar resposta a allò que jo trobava a faltar “.

L’altra premiada és Laia Serrano, impulsora de la Fundació BarcelonActua, una comunitat que potencia l’ajuda mútua i la implicació de les persones en l’acció social del seu entorn més proper. Tal com explica en una entrevista per Núvol, Laia Serrano va tenir la idea de crear BarcelonActua després de sentir un programa a la ràdio en què es preguntava a l’audiència què deixarien de fer per Nadal a causa de la crisi. “Fruit d’això, vaig treure dues conclusions: hi ha molta gent del meu entorn que necessita ajuda i hi ha molta gent amb ganes d’ajudar que no sap com fer-ho. D’aquí neix BarcelonActua, que posa en comú la gent que necessita ajuda i la gent que té ganes d’ajuda amb proximitat i horitzontalitat.”

Amb Present de Feliu Ventura, els músics valencians van homenatjar la tasca de transformació social d’aquests dos últims premiats.

Tinc, per a tu, un present
Només per compartir-lo.
Sumar presents per al demà.
Tinc, per a tu, un present.
En nom de molts te’l done.
Recorda que no és de ningú.
I per si un dia ho necessites
Pensa que jo et done el meu present.
Transforma’l en futur.

L’acte es va acabar amb el discurs de Joaquim Coello Brufau, president de la Fundació Carulla, que va destacar algunes de les paraules que van dir els premiats durant l’acte i va afegir que “és un prodigi que hi hagi gent que faci tant, de manera tan intel·ligent, diligent i desinteressada”. Per la seva part, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va felicitar els guardonats i els va donar les gràcies “perquè vosaltres sou referents, persones que es comprometen amb la societat de manera voluntària. Aquests premis demostren que tenim una societat implicada, i això és un tresor incalculable”.

La interpretació del poema de Maria Mercè Marçal, Cançó de fer camí, interpretada per Borja Penalba i Mireia Vives va posar fi a l’acte.

Bruixes d’ahir, bruixes del dia,
ens trobarem a plena mar.
Arreu s’escamparà la vida
com una dansa vegetal.

Dins la pell de l’ona salada
serem cinc-centes, serem mil.
Perdrem el compte a la tombada.
Juntes farem nostra la nit.

La Fundació Carulla atorga des de l’any 1983 els Premis d’Actuació Cívica amb l’objectiu de distingir i reconèixer trajectòries vitals al servei del país. Es tracta de sis guardons, dotats amb 5.000 euros cadascun, que també persegueixen sensibilitzar socialment a través de la tasca duta a terme per persones poc conegudes, sovint anònimes però exemplars, en diversos àmbits de la vida. Per exemple, en els camps de l’ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l’art, la cultura popular, la música, el teatre, l’economia, el dret, l’acció social i cívica, etc. Els candidats han de ser proposats per qualsevol persona o organització i, per tant, no poden presentar la seva pròpia candidatura.