La innovació a l’escola té premi i es diu Baldiri

7.11.2018

Arrenca la 41a edició dels Premis Baldiri Reixac, una recompensa destinada a escoles amb voluntat transformadora, tant a mestres compromesos i innovadors com a alumnes curiosos i creatius. Els premis es componen de diverses categories, a les quals els interessats podran presentar candidatura fins al 27 de gener del 2019.

Escola innovadora.

Des de fa 40 anys, els Premis Baldiri Reixac han impulsat i reconegut projectes educatius d’escoles, alumnes, mestres i professors que aposten per la innovació en l’educació, convertint en el seu eix la cultura, la llengua i les tradicions. A més, la Fundació Carulla reforça la seva aposta per l’educació amb una nova edició dels Premis que vol incidir en la capacitat creativa de la comunitat educativa del nostre país.

Els participants poden ser des de professors i mestres d’escola; ja siguin de zones escolars rurals, instituts, llars d’infants, centres de formació d’adults, centres universitaris de formació del professorat, escoles de música i escoles d’educació especial d’arreu dels territoris de parla catalana. Fins a altres agents educatius i alumnes de Batxillerat o Cicle Formatiu de Grau Superior.

Els Premis Baldiri Reixac es classifiquen en tres categories. En primer lloc, el Premi Escola Baldiri, dirigit a centres amb projectes d’innovació pedagògica i pràctiques educatives de referència que s’estiguin duent a terme i que donin respostes efectives a través de metodologies innovadores i cooperació entre la comunitat educativa. S’atorgaran 10 premis de 3.000 euros a projectes educatius que situïn la cultura, la llengua i la creativitat com a eixos vertebradors i, a més, un dels premiats podrà participar en el seminari en metodologies pedagògiques a través de les arts que tindrà lloc el mes de juliol de 2019.

En segon lloc, els Premis Baldiri Estímul. Dirigit a mestres, professors i emprenedors culturals, té com a objectiu fer possibles nous projectes que fomentin la innovació pedagògica a l’hora de resoldre els reptes que planteja la realitat de l’aula i n’impulsen la transformació educativa. Es tracta de 6 premis de 4.000 euros a projectes que tinguin com a eixos la cultura i la llengua catalana i que, situant l’alumne al centre, donin resposta a una necessitat detectada a l’aula. Un dels projectes guardonats tindrà mentoria i acompanyament per part de la Fundació Carulla i la Universitat Oberta de Catalunya.

Finalment, els Premis Baldiri alumnes, que estan adreçats a aquells estudiants compromesos, encuriosits i creatius.  Per tal d’impulsar la seva formació i creativitat enguany aquesta categoria es divideix en dues. Són 25 premis de 500 euros a una experiència única i innovadora que hagi donat una resposta a un repte educatiu. També s’atorgaran fins a 5 premis de fins a 1.000 euros en la matrícula universitària o qualsevol altra opció formativa als millors treballs d’investigació de Batxillerat i CFGS.

Si voleu saber quins projectes s’han premiat aquest any, podeu llegir aquest article de Gerard Mur a Núvol.