La foto de James Comey que ha fet la volta al món

11.06.2017

Vet aquí la imatge que va capturar dijous passat el fotògraf de The New York Times, Doug Mills, just abans de la declaració de James Comey, exdirector de l’FBI, davant del comitè d’intel·ligència del Senat nord-americà.

James Comey vist per Doug Mills, fotògraf de The New York Times

Aquesta és la imatge que oferia la sala 2016 de l’edifici del senat, un dels espais més grans de Capitol Hill, i que poques vegades s’havia vist tan atapeïda. Mills, que treballa a The New York Times des del 2002, va arribar a la sala a les cinc de la matinada per situar bé les seves càmeres en diferents punts de la sala.

“Sabia que no seria un interrogatori conflictiu, perquè Comey ja havia lliurat el seu testimoni el dia abans, i ja s’havia rebaixat bona part de la pressió”, ha explicat l’autor d’aquesta foto, que va córrer com la pòlvora per les xarxes minuts després d’enviar-la a la redacció del diari. Mills va pensar que un primer pla de la cara de Comey no seria tan significatiu, ni tan revelador com en altres declaracions més tenses, en què la cara del testimoni és tot un mapa.

Comey va matinar per arribar a temps a la sala Hart 216: “En aquesta mena de sessions, he de fer-me una composició de lloc de l’escena. Em faig un mapa mental de tot el que passarà: el moment que arriba el testimoni, l’acte de seure a la cadira el moment que aixeca la mà per fer el jurament abans de declarar. I vaig col·locar les meves càmeres en tres punts de la sala per poder disparar remotament en cada un d’aquests moments i de manera simultània amb els tres aparells”, ha explicat Mills a la redacció de The New York Times. “Vaig posar la meva quarta càmera sobre un monopot i el vaig enlairar tant com vaig poder. Vaig assajar l’enfocament una mica abans i vaig esperar una estona per assegurar-me que la imatge sortís ben enfocada”. I a mida que anaven arribant altres gràfics, Mills es va adonar que no podria fer la foto que volia sense que hi sortissin també els companys fotògrafs que intentaven capturar un primer pla de Comey. Mills es va enretirar dues passes enrere i va fer zoom amb la càmera. Va resultar que Comey quedava perfectament enquadrat per la filera de cadires rere seu. Abans de mirar com havia quedat la foto, Mills ja va intuir que en sortiria una foto ben especial.