La Fira LiberisLiber en cinc instantànies

5.10.2015

Si al Pla de l’Estany tenen el tren pinxo de Banyoles, a la Garrotxa tenen el bus indie de Besalú, l’autocar que porta bibliòfils des de Barcelona fins al pont dels jueus. Aquest cap de setmana érem uns quants que fèiem el pelegrinatge cap a la fira LiberisLiber, que s’ha celebrat dissabte i diumenge.

Escaramussa poètica a Besalú. En primer pla, Lluís Riera. Darrere, d'esquerra a dreta,  Jaume C. Pons Alorda, Salem Zenia, Anna Gual, Lucia Pietrelli i Susanna Rafart

Escaramussa poètica a Besalú.

Cada any s’hi citen els editors més incombustibles d’aquest país, aquesta edició ha aplegat fins a quaranta-quatre segells diferents que han ofert tot el seu catàleg als visitants. Fa goig veure que editorials com Adesiara, Les Males Herbes, Periscopi, Raig Verd, Sidillà, Lapislàtzuli o LaBreu Edicions, que van néixer i créixer fa pocs anys a rebuf de la concentració de Grup 62, ara ja poden exhibir un mostrari de títols extens. La crisi ha esperonat aquests segells a buscar un espai propi en els buits que anava deixant Grup 62 i han aconseguit una presència incontestable a les llibreries. Avui dia seria difícil imaginar una llibreria que no tingués els clàssics catalans i grecollatins que publica Adesiara, o les traduccions de novel·les rabiosament contemporànies que publica Periscopi o les propostes agosarades de les Males Herbes, que han aconseguit vendre 5.000 exemplars d’un dels llibres més insolentment divertits dels últims anys, Jo il·luminaré la catalana terra, de l’enigmàtic Valero Sanmartín.

LiberisLiber combina la fira amb el festival. Les parades que s’instal·len a la Plaça de Besalú són a tocar de l’escenari on durant tota la jornada es van fent presentacions, concerts i recitals. Us presentem algunes instantànies de la fira.

Miquel Adam, Albert Forns amb Albert Torrescasana a la dreta

Miquel Adam, Albert Forns amb Albert Torrescasana a la dreta

Albert Forns va presentar Torero d’hivern de Miquel Adam. Forns ja va explicar en un article publicat a Núvol divendres passat la seva devoció per aquest llibre de contes. Adam va dir que avui dia si no ets un escriptor de fora de Barcelona no tens res a pelar en la literatura catalana. Adam va confessar que és xavista, terme que no prové de Chávez sinó de xava.

Xavier Pla va fer una conferència sobre la literatura catalana contemporània. Es va centrar en l’obra de Francesc Serés, Ramon Erra, Toni Sala i Vicenç Pagès, quatre autors que han decidit afrontar la representació del present sense idealitzacions. “La realitat fa mal, és dolorosa i hi ha un deure moral d’explicar què està passant. Aquests autors han sabut veure el present sense filtres, han donat fe de la destrucció d’un paisatge i l’emergència d’un nou món”.

Christian Felber, al costat de Miquel Àngels Codes, dissabte a Besalú

Christian Felber, al costat de Miquel Àngels Codes, dissabte a Besalú

Christian Felber, fundador i referent mundial de l’economia del bé comú, va impartir una conferència davant d’una audiència nombrosa. Felber sosté que l’objectiu de l’economia no hauria d’estar al servei de la propietat o els beneficis de les empreses sinó del bé comú. “Cal que ens replantegem la noció d’èxit en economia, i que no ho mesurem tot a partir del PIB o els rèdits”. Segons Felber, confonem els objectius i els mitjans de l’economia. Els diners no haurien de ser mai l’objectiu en si mateix, sinó un mitjà per construir. El balanç del bé comú mesura com una empresa viu certs valors, sigui la sostenibilitat o la solidaritat. I proposa que els governs tinguin en compte el balanç ètic d’una empresa a l’hora d’aplicar els impostos, aranzels, desgravacions, etc. Durant la conferència va començar a ploure, fins al punt que van haver de col·locar el conferenciant sota una carpa. “No és just que jo estigui protegit sota aquest tendal i el públic no”, va dir Felber, preocupat com sempre pel bé comú.

L’escriptor d’origen amazic Salem Zenia va presentar Jo sóc l’estranger, un recull de poemes de revolta i d’exili que li ha publicat Lapislàtzuli. Zenia és un escriptor perseguit a Algèria i actualment és un escriptor refugiat que ha estat acollit pel PEN Català. Zenia és poeta i narrador, però també filòleg i ha preparat l’edició del diccionari amazic-català i català-amazic. Ell mateix es tradueix els seus poemes i aquest dissabte en va llegir alguns durant una Escaramussa Poètica en la qual també van participar Susanna Rafart, Lucia Pietrelli, Anna Gual, Lluís Riera i Jaume C. Pons Alorda.

Carme Fenoll, directora del Servei de Biblioteques de la Generalitat, amb Miquel Àngel Codes, director de la fira LiberisLiber a la biblioteca de Besalú

Carme Fenoll, directora del Servei de Biblioteques de la Generalitat, amb Miquel Àngel Codes, director de la fira LiberisLiber a la biblioteca de Besalú

La biblioteca de Besalú va acollir una trobada de responsables de quinze biblioteques de les comarques de Girona perquè compartissin les adquisicions que havien fet durant la Fira. Carme Fenoll, directora del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, els va explicar els criteris que s’apliquen des del Servei a l’hora de comprar els fons biblotecaris. Totes les biblioteques convidades a la fira disposaven d’un xec de 500€ concedit per la Generalitat perquè poguessin fer les seves adquisicions. La literatura infantil va ser la que en va sortir més beneficiada.

Com cada any s’han concedit en el marc de la fira els premis LiberisLiber. Aquest premi a la bibliodiversitat no es dóna amb cap altre criteri que la qualitat. “Aquí no comptem si s’han venut molt o poc”, diu Miquel-Àngel Codes, fundador i director de la fia. Enguany el guanyador del premi LiberisLiber en la modalitat de narrativa i poesia ha estat Los desafortunados, de B. S. Johson, publicat per Raig Verd. Des d’aquí felicitem l’editora Laura Huerga. El premi Liberis Liber Pensa va ser per a Jordi Martí-Rueda, autor de Tocats pel ventpublicat per Pagès Editors, que enguany celebra el seu 25è aniversari. I finalment, el premi LiberisLiber Xic, dedicat a la literatura infantil i juvenil, va ser per al llibre Diari del tot verídic d’un idi a mitja jornada, de Sherman Alexie, publicat per Edicions de 1984.

Diumenge, la fira va seguir amb una conferència del president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Pere Ortega, que va parlar del lobby militar espanyol i el negoci del sector armamentístic a Espanya. Durant el matí també van tenir lloc les presentacions dels llibres Zugzwang. El dietari del procés d’Oriol i Guifré Jordan, Invasión de David Monteagudo i La guerra del pan de Jordi Rubió i Agustín Guillamón.

David Fernàndez i Manuel Milián a LiberisLiber

David Fernàndez i Manuel Milián a LiberisLiber

A la tarda, la Cúria Reial de Besalú es va omplir a vessar de gent per la xerrada dels periodistes David Fernàndez i Manuel Milián. Malgrat les seves discrepàncies polítiques, els ponents van establir un diàleg sobre la situació actual de Catalunya i van intercanviar opinions. Fernàndez va expressar la necessitat d’avançar cap a “la plena sobirania” però també cap a “l’alliberament social”. De la seva banda, Milián va definir la situació actual de Catalunya com “una cruïlla delicada” i va recordar el procés de la Transició per explicar, des del seu punt de vista, com s’ha arribat fins aquí. Milián també va reconèixer que “hi ha una dreta estúpida i suïcida que no vol entendre el problema de Catalunya” i va parlar d’identitat, llengua i cultura. Fernàndez va respondre-li que “el problema de la Transició és que la democràcia és de baixa qualitat”. A més, tots dos ponents van fer una crítica ferma al capitalisme actual.

El LiberisLiber va posar punt final amb un concert-recital a càrrec de Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida acompanyats al piano i a l’acordió per Dani Espasa. L’espectacle, que porta per nom De vida ardent i es representava per primera vegada a Catalunya, va tenir lloc al Teatre Cal Tronc de Besalú. Els poemes més significatius de Bartomeu Rosselló-Pòrcel van protagonitzar l’espectacle, que també va recordar la vida i la trajectòria del poeta. Amb una combinació de veu, música i cançons, els intèrprets van retre un homenatge al poeta de Palma de Mallorca i, amb els seus versos, van tancar la sisena edició de la fira literària de Besalú.