La Fira LiberisLiber arrenca a Besalú amb aires de festival

3.10.2014

Aquest cap de setmana arrenca a Besalú la cinquena edició de LiberLiberis, una fira d’editors independents que any rere any ha anat creixent amb un programa paral·lel d’activitats. LiberisLiber s’ha convertit en pocs anys en un referent per als petits editors que aposten per la bibliodiversitat en el precari ecosistema editorial.

Enric Casasses | Foto de Pep Herrero

Miquel-Àngel Codes, director de la fira, explicava ahir en roda de premsa a Barcelona que si l’any passat s’hi van congregar 5.000 persones, aquest any esperen superar aquesta xifra. Entre els autors convidats enguany destquen Albert Sánchez Piñol, Enric Casasses, Manuel Delgado o Adrià Pujol. A banda de les presentacions de llibres, el programa és ple de tallers, exposicions, jocs, concursos, xerrades, espectacle literaris, concerts, contacontes i fins i tot una escaramussa poètica.

L’Edward Snowden espanyol

Un dels plats forts de la Fira serà sense dubte la presentació de la novel·la Un paso al frente,  del tinent L. Gonzalo Segura, un militar que ha estat empresonat després de publicar una obra de ficció que novel·lava i posava al descobert greus irregularitats fiscals a l’exèrcit.

Casasses glossa Maragall

Enric Casasses hi presentarà un nou llibre de versos titulat Intent de comentar-hi (Edicions Vitel·la) un exercici poètico-exegètic amb què Casasses s’aproxima al poema ‘Soleiada’ de Joan Maragall,  que amb el seu to modest de rondalla desplega un dels grans mites maragallians. És com un revers lluminós, i femení, del comte Arnau: si en el poema del comte hi ha aquella «cançó tan negra», aquí la «cançó estranya» de la noia «prenyada de llum» diu «tota jo só claror contra claror». Ella fa l’amor cada matí amb el sol i, quan nota que se li mou una vida nova a dins, es posa contenta i canta. Va pel món i canta. L’amor no és cap abstracció sinó una cosa que la deixa prenyada, i el plaer no du cap ombra de culpa ni cap ombra: és de llum. El poema s’acaba quan comença una altra història que déu n’hi darà, la del fill, i a fe que és una història que promet. En el comentari que n’ha fet, Casasses sense deixar d’escriure en vers fa de crític i furga fort en la pràctica de l’art de Maragall, la vida i l’amor.

Tuitaires residents

Cesk Freixas hi presentarà  Paraules a Gaeta i Víctor Sunyol la novel·la Birnam, que ens endinsa en el soliloqui d’un actor que ja no pot creure ni en Shakespare.  Adrià Pujol, que hi presentarà un nou llibre de proses, Picadura de Barcelona (Sidillà Edicions), que surt oficialment a la venda el 20 d’octubre. Pujol serà amb Carme Fenoll un dels tuitaires residents de LiberLiberis d’enguany i ens aniran retransemetent les seves sensacions via Twitter. Ahir Pujol definia Besalú al seu blog “com un pedregar vagament jueu convertit en producte turístic”. La cosa, doncs, promet.

Sílvia Bel diu ‘Victus’

Sílvia Bel presenta ‘Victus, del mal que feren aquells soldats’, un recital amb passatges narrats i cantats sobre l’època de 1714, que compta amb la col·laboració dels músics Carles Bertran i Llúcia Vives.

Joan Colomo tanca el LiberLiberis

La Fira es tancarà diumenge a la tarda a les 19h amb un concert de Joan Colomo, que tocarà les cançons del seu últim disc, La fília i la fòbia. Com ha escrit a Núvol el crític Tuli Márquez, “el pas de la militància punk al pop comercial ha anat fornint Colomo d’una traça especial per a fer melodies. A la manera del pop ianqui, les cançons sonen ràpides, lúcides i contundents. Amb dos minuts, tres com a molt, en té prou per a dir-ho tot”.