La Fira de Titelles concedeix el primer premi Julieta Agustí

6.05.2015

La Fira Titelles de Lleida tanca les portes amb el gust d’haver fet la feina ben feta. Aquesta 26a edició posa punt i final amb un balanç més que positiu: gran afluència de públic, més de 35.000 espectadors, un 95% de les entrades exhaurides; carrers i places plens a vessar; programadors, companyies i públic vinguts d’arreu. En definitiva, un cap de setmana on les titelles han estat les absolutes protagonistes. La Fira ha instituït el premi Julieta Agustí, en honor a la seva impulsora. 

Lleida s'omple de titelles © Jordi Rulló

Lleida s’omple de titelles © Jordi Rulló

Fa ja vint-i-sis anys, que es diu ben aviat, que la Fira de Teatre de Titelles de Lleida omple de cultura la nostra ciutat i el sector de les arts escèniques. Places, carrers i sales s’han emplenat d’històries fantàstiques aquests dies. Ens hem posat a la pell de personatges com en Yohan, en Patufet, la Mrs. Brownie, la Caputxeta i, fins i tot, hem pogut ser els protagonistes del nostre últim viatge. La Fira, ha captivat, un cop més, a tot aquell que s’hi ha acostat.

Dilluns, tot passejant pel centre de la ciutat –ara buit de titelles-, encara ressonaven algunes aventures. M’ha vingut al cap la poesia visual  on el silenci va omplir el pati de l’IEI mentre na Magali Chouinard ens evocava la bellesa de la solitud profunda i de la relació amb un mateix. No feien falta les paraules.  En passar per la plaça Sant Francesc no he pogut evitar recordar Els Carrofil, quin matrimoni tan peculiar, i quin imaginari replet de criatures fantàstiques el seu! O, El viatge, una barraca de fira que, en solitari, em transportà a realitzar un viatge sideral. La Fira ens ha portat un cap de setmana intens d’espectacles de carrer i de sala, de pagament i gratuïts, per a tots els públics i de tota procedència. Això sí, tot ben amanit amb un bon ambient que any rere any s’hi fa present.

La programació ha encaixat molt bé entre els més de 300 professionals acreditats, de procedència nacional i internacional. Oriol Ferré, codirector de la Fira de Titelles, destaca que les companyies valoren l’aparador que acaba essent la fira. De fet, ja s’han contactat algunes de les 23 companyies presents; un bon lloc per establir aquest intercanvi entre professionals fou l’Espai PRO, que esdevingué espai per a la contractació i també espai aparador.

Però la Fira no podia posar el punt i final a tres dies intensos sense una nit de premis. Els premis Drac d’Or, iniciats el 1998, tenen el propòsit d’impulsar i divulgar els millors treballs dels creadors i de les companyies de teatre de titelles o teatre visual participants. L’organització de la Fira ha decidit, en aquesta 26a edició, que el premi Drac d’Or al millor espectacle dugui el nom de la seva impulsora, Julieta Agustí, com a reconeixement a tota la tasca feta.

Enguany el premi ha estat per a The Table, de la companyia Blind Summit Theatre, aquesta obra estrenada per primer cop a Catalunya i encarregada d’obrir la Fira, va ser guardonada per la seva excel·lència, tant per la concepció de la història com per la seva execució.  Els 60 centímetres de Moisès, titella rondinaire, va capturar l’atenció de la sala al llarg dels 75 minuts d’espectacle, és per això que també s’endugué el premi a la millor dramatúrgia.

El Premi Drac d’Or a la millor interpretació fou per a Inés Pasic, per Desde el Azul, mentre que el premi a la millor escenografia fou per A Tripula  de Farrés Brothers&cia. La companyia bretona Collectif aïe aïe aïe s’alçaren amb el premi a la millor proposta innovadora i el Premi Drac d’Or dels Festivals Internacionals per Ma biche et mon lapin. Lleida també va estar d’enhorabona ja que la companyia Campi Qui Pugui Produccions, de la mateixa ciutat, s’endugué el premi al millor espectacle de carrer per Rats!. I l’últim guardó fou per Tof Théâtre, que guanyà el premi de les autonomies per Dans l’atelier, espectacle trepidant, irònic i amb un temps ajustat en la seva execució.