La Filmoteca es prepara per l’orgia

13.08.2016

Gairebé 40 anys després, Francesc Bellmunt i Juanjo Puigcorbé es retroben aquest dimarts 16 en una projecció especial en el marc del cicle “Les escletxes de la censura”, en companyia del crític cinematogràfic Pere Vall. El motiu, la programació d’una pel·lícula que va trencar esquemes poc després de la mort de Franco i que es va convertir en un símbol del destape i la llibertat sexual.

Una imatge de la pel·lícula | Filmoteca de Catalunya

Una imatge de la pel·lícula | Filmoteca de Catalunya

L’Orgia, estrenada l’any 1978. Aquest film va ser un dels llargmetratges pioners a l’hora de mostrar escenes amb un alt contingut sexual, especialment després de 40 anys marcats per la repressió franquista. Una repressió que havia convertit en pecat mostrar el cos, en una societat on parlar de sexe semblava una cosa impensable. L’Orgia va néixer d’aquest passat restrictiu i retrògrada per fer un retrat generacional de la transició democràtica, que parla de molt tabús heretats del franquisme.

El projecte, amb guió de Juanjo Puigcorbé i Francesc Bellmunt, va inspirar-se en una història real d’uns quants alumnes de l’Institut del Teatre que decideixen celebrar una festa una tarda d’estiu, que finalment esdevindrà una orgia. Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca, destaca que els seus protagonistes “fan de l’anar despullats i la confessió oberta del seu desig sexual una bandera reivindicativa”, la qual cosa convertí la pel·lícula en un referent revolucionari de la memòria histórica recent.

Juanjo Puigcorbé | Filmoteca de Catalunya

Juanjo Puigcorbé | Filmoteca de Catalunya

L’Orgia compta amb un repartiment de luxe de l’escena teatral i cinematogràfica catalana dels darrers quaranta anys: Juanjo Puigcorbé, Francesc Albiol, Ricard Borràs, Jordi Goce, Assumpta Serna, Carme Elías, Vicky Peña, Pep Fortuny, Sílvia Munt, Mercè Molina, Rosa Novell i Dolors Duocastella. Sense dubte, una de les gran icones del film és la imatge de Puigcorbé damunt una moto tornant a casa de matinada… i despullat, evidentment. La naturalitat i l’espontaneïtat (i l’humor) del film van fer de la provocació un art excels per rebutjar la censura del règim i obrir la porta de la llibertat.

Dimarts que ve, a les 18.30 h, Bellmunt i Puigcorbé (director i protagonista, a més de guionistes) presentaran la L’Orgia a la Filmoteca al costat de Pere Vall, i participaran en un debat amb el públic assistent. Trobareu més informació sobre el film aquí, així com sobre el cicle “Les escletxes de la censura.