La fi de les pantalles trencades

28.04.2015

El cinquè tinent alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, té la pantalla de l’’smartphone’ trencada. Sens dubte, un detall irrellevant per a l’activitat del govern municipal i res inusual en una societat que observa la realitat a través dels aparells electrònics. Molts la porten o l’han portada –un servidor– esmicolada durant un grapat de setmanes o, fins i tot, mesos. Però també és una molèstia constant –especialment per als que en depenen laboralment– que té solució definitiva i que des del NOVUM (Festival de la Ciència) volen materialitzar. La solució és el grafè, un material amb propietats excepcionals en mecànica, electrònica i fotònica. Els experts tendeixen a assimilar la seva utilitat al que va suposar el plàstic i el seu ús científic durant els anys cinquanta.

Pantalla trencada

Coincidint, doncs, amb el festival, s’ha presentat el Barcelona Graphene Accelerator. Un projecte per impulsar l’ús del grafè en el sector empresarial. En paraules de Lluís Torner, director de l’ICFO, “el concepte és accelerar la creació d’empreses que utilitzin principalment aquest material i que aquestes empreses neixin i creixin a Barcelona”. Torner destaca la utilitat quotidiana que el grafè pot suposar. Per exemple, en electrònica. Així, l’aplicació del grafè en dispositius electrònics portàtils en possibilitarà la màxima elasticitat i n’evitarà el trencament. Però l’ús del grafè va molt més enllà dels mòbils. En un futur, el podrem trobar en ordinadors, tablets, filtres d’aigua antioxidants i ascensors.

L’objectiu del Barcelona Graphene Accelerator és consolidar l’entrada d’aquest material en el teixit empresarial i científic de la ciutat i poder apropar-nos als nivells d’innovació dels Estats Units o Corea del Sud, països molt avançats en el desenvolupament de nous materials més eficients i funcionals a les necessitats dels aparells intel·ligents. En aquest sentit, Torner preveu que les entitats ben posicionades que treballen en aquest àmbit i tenen uns bons resultats en recerca comencin a teixir una indústria que no tardi en apostar pel grafè. De moment, ja hi ha projectes d’empreses spin-off que han començat a interessar-s’hi. Tot semblar indicar que la fi de les pantalles de mòbil esquerdades ja no queda tan lluny.