La fi de la cultura subvencionada: 26 projectes culturals busquen mecenes

23.05.2019

S’han acabat les subvencions. El futur dels projectes culturals passa pel finançament privat i cap aquí ens hem de dirigir. És el missatge que va aflorar a l’acte de dimecres a l’antiga fàbrica Damm, on es van aplegar els responsables de vint-i-sis projectes culturals d’arreu del territori. Els reunia la Fundació Catalunya Cultura, que els ha seleccionat per participar al programa Impulsa Cultura i que vol facilitar-los l’accés a mecenes privats.

Alba Armengou i Andrea Motis de la Sant Andreu Jazz Band dimarts al Jamboree

Vam conèixer els seleccionats agrupats per etiquetes. En la categoria d’arts escèniques: el Teatre del Raval,La nit més IN” de la Fundació Group SIFU i la Xarxa Gironina de Cafè Teatre. En la categoria de fotografia: l’Art Photo BCN, el Festival Internacional de Foto IN Cadaqués i el projecte “Encara hi ha algú al bosc”.

Tres projectes més encara en la categoria d’audiovisual: el Festival Internacional de Cinema de Dansa de Barcelona “Choreoscope”, el FICAB – Festival Internacional de cinemes africans de BCN i el projecte d’alfabetització audiovisual Film Club. En la categoria d’educació artística: l’Escola de circ Rogelio Rivel, el Sant Andreu Jazz Band i el projecte “Silencis al territori”. En la de música: Bridge 48, Lapsus i el Festival Paupaterres.

En la categoria de literatura, quatre projectes: Lectures en ruta, l’editorial Tenov, el Festival Minipop i el Segell Literari. En penúltim lloc, projectes relacionats amb el patrimoni: Can Batlló Històric, Donant vida als pianos històrics de Catalunya, “La hora de las Meninas” i el Catalonia Sacra. I, per últim,  projectes agrupats sota l’etiqueta del cinema: el Festival de Cinema i Drets Humans, el Cicle Gaudí i el Galacticat.

“Els vint-i-sis són projectes d’altíssima qualitat i gran capacitat de projecció, i en la majoria de casos ja compten amb el reconeixement del públic i del sector a través de premis, guardons i audiències”, va explicar la directora de la Fundació Catalunya Cultura, Maite Esteve. I va afegir que “es tracta de projectes culturals estratègics que ara necessiten fer un pas endavant per aconseguir la complicitat del món empresarial i poder accedir a recursos”.

Per aconseguir aquest objectiu, els projectes comptaran amb l’acompanyament de la fundació al llarg de gairebé un any. 

Una segona fase de l’acompanyament, exclusiva per als deu projectes del vint-i-sis que hagin obtingut millor valoració per part del comitè de valoració, estarà orientada a la formació específica en la capacitació per presentar el projecte davant del món empresarial. El moment més visible de tot aquest procés tindrà lloc amb la celebració de la quarta edició de l’‘Impulsa’, un esdeveniment en què aquests 10 projectes es presentaran davant d’un auditori d’empreses i persones físiques sensibilitzades amb el mecenatge cultural. L’objectiu: aconseguir que els financïin.