Fer Sant Jordi abans de Rams

25.03.2014

Enguany s’ha convocat la primera edició del premi Borni, un repte ideat per Màrius Serra en el marc del Tricentenari per fomentar la lectura atenta de la novel·la històrica. Demà a les 19,30h se celebra el lliurament del premi Borni 2014 i una presentació de novetats en narrativa històrica, al Born Centre Cultural.

Màrius Serra, presentador del Premi Borni 2014 | Foto de Manu Manzano.

En un acte conduït per l’escriptor Màrius Serra, la festa del lector atent, el Premi Borni 2014, revelarà el guanyador o guanyadora que hagi sabut detectar l’error històric més destacable amagat en novel·les d’aquest gènere publicades al llarg de tots els temps. Es tracta del primer guardó literari que premia els lectors i que fomenta una lectura crítica, atenta i activa. Els lectors participants “han hagut de detectar, enviar i argumentar anacronismes o desajustos en obres narratives”, explica Màrius Serra. Al llarg de tota la Història de la Literatura algunes obres han albergat una data històrica mal documentada, un fet que grinyola o un “fora de temps” que relata una acció que no es correspon històricament amb el context de l’època en la qual ha estat situada.

El jurat que ha valorat les argumentacions dels anacronismes detectats pels lectors participants està compost per Enric Calpena, Jordi Galceran, Albert Sánchez Piñol, Màrius Serra i Quim Torra.

Durant la cerimònia d’entrega de premis -on es premiarà l’anacronisme de l’any- tindrà lloc la presentació de les vint-i-dues novetats editorials en el gènere de la novel·la històrica escrites en la nostra llengua durant aquest any, amb un col·loqui amb els seus autors, presents en l’acte. Acompanyaran a Màrius Serra els escriptors Martí Gironell, Enric Calpena, Gemma Freixas, Jordi Mata, Rafel Nadal, Carla Gràcia o Albert Vilaró, entre molts d’altres.

El premi per al guanyador o guanyadora del Premi Borni 2014 consisteix en una lupa –per detectar errors històrics en les futures novel·les–, la col·lecció completa dels llibres editats pel Born CC i un passi gratuït per a totes les activitats organitzades per aquest centre durant el 2014.

 

El cronograma

Tots els assistents a l’acte tindran l’oportunitat de guanyar un lot amb les 22 novel·les presentades, a través d’un concurs-endevinalla sobre aquestes novetats literàries del gènere històric. En què consistirà aquest concurs?

Abans de donar a conèixer el lector premiat, cada autor llegirà o explicarà una escena situada en un any concret. Aquestes escenes, ben datades, aniran perfilant una línia del temps o cronograma. Màrius Serra ha calculat la mitjana exacta de tots els llibres que s’hi presentaran (excepte ‘El primer heroi’ de Martí Gironell, ambientat a la prehistòria) i convidarà els assistents a aventurar un simple pronòstic entre els anys 1000 i 2000. Els concursants poden guanyar un exemplar dels 22 llibres, amb la possibilitat que us el signi l’autor.

Podeu fer Sant Jordi abans de Rams!