Juga en català, que te la jugues!

1.12.2012

La Plataforma per la Llengua celebra avui dissabte la 9a edició de la Festa per al joc i la joguina en català, que reclama que les joguines que es regalen per Nadal i Reis incloguin el català en tots els suports lingüístics, impresos o electrònics. De les 11 del matí fins a les 6 de la tarda hi haurà activitats per la mainada al voltant de l’Arc de Triomf de Barcelona.

 

 

L’activitat té el format d’una festa infantil i inclou cercavila, tallers diversos i grups d’animació, entre d’altres. Paral·lelament, i com cada any, la campanya es complementa amb l’edició de 30.000 cartes als Reis d’Orient en què se’ls demana simbòlicament “poder jugar en català”. Les cartes es distribuiran per escoles, ludoteques, biblioteques, ajuntaments, casals, esplais i botigues d’arreu de l’àmbit lingüístic. L’objectiu final és conscienciar els pares i les mares perquè comprin joguines etiquetades i amb les instruccions i menús en català, i també als botiguers, productors i distribuïdors de joguines, a qui es reclama que augmentin l’oferta de joguines en la nostra llengua.

A l’anterior edició van participar-hi 6.000 persones i com que s’espera un augment d’assistents, s’ha decidit canviar l’emplaçament tradicional de la celebració -que era al Passeig de Sant Joan amb Provença- pel Passeig Lluís Companys, a l’entorn de l’Arc de Triomf de Barcelona. La festa, que organitza la Plataforma per la Llengua, té com a objectiu reivindicar que les joguines que els infants reben cada any per Nadal i Reis incloguin el català en tots els suports lingüístics, tant impresos com electrònics. I és que es calcula que al mercat hi ha només unes 700 joguines que incorporen la llengua catalana, una xifra encara minsa que representa el 6% del total de l’oferta.

Drac de Vilanova i la Geltrú, figura de goma.

Com a complement a l’activitat que realitza en favor de la introducció del català als jocs i les joguines, la Plataforma per la Llengua ha posat també en funcionament un lloc web de la joguina en català (www.jocsijoguines.cat), on la mainada, els pares, els educadors i els botiguers hi podran trobar totes les joguines del mercat que incorporen el català.

El web 'Jocs i Joguines' ordena per tipologia i edat les diferents joguines i jocs en català.

L’acte l’organitza la Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, amb la col·laboració de l’entitat Consum Català i amb el suport de diverses administracions, empreses i mitjans de comunicació, com la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Consum, el Consorci per a la Normalització Lingüística, Catalunya Ràdio, Abacus Cooperativa, El PuntAvui, Vilaweb, Ara, Racó Català, Directe.cat, Cavall Fort i Bon Preu. A més, la imatge gràfica de la festa ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada de l’il·lustrador infantil Valentí Gubianas. Per a més informació sobre la festa i sobre els jocs i joguines en català, cliqueu aquí.