La Festa de la Poesia a Sitges: aquesta tinta inaturable

23.06.2015

Els propers dies 26, 27 i 28 de juny de 2015, la Festa de la Poesia a Sitges arribarà a la seva 9a edició. I ho farà acollint i homenatjant set poetes de reconeguda perseverança i vocacional trajectòria literària que, com en les vuit edicions passades, es lliuraran a l’homenatge col·lectiu i alhora intimista, festiu, popular i genuïnament sitgetà que la vila brindarà a la poesia, a aquells que l’escriuen i a tots els qui necessitem que existeixi. Els autors convidats a la Festa, i que ja frisen per amarar-se de la tinta que vessa de la nou, encara closa, que protagonitza la imatge d’aquesta edició seran Eduard Sanahuja, Sònia Moll, Víctor Sunyol, Tònia Passola, Josep Colet, Ponç Pons (vingut de les Illes) i Anna Crowe (vinguda d’Escòcia).

In crescendo estarà a la Festa de la Poesia a Sitges

In crescendo estarà a la Festa de la Poesia a Sitges

Sitges rebrà els poetes, com és tradició, divendres 26 de juny davant de l’estació, al compàs de la banda de música i amb la presència de les autoritats, les pubilles de la vila i l’escalf de tots els vilatans que no voldran perdre’s cap detall del trepidant programa d’actes de la Festa. Un programa confegit de forma artesanal, amarat de calideses, pautat per sorpreses d’aquelles que no es desvetllen fins al darrer moment, i vertebrat per la voluntat de personalitzar tots els actes i convertir cada edició en un esdeveniment irrepetible. És precisament per aquestes directrius, que la Festa de la Poesia a Sitges s’ha consolidat com un dels festivals més singulars dins el context dels reconeixements literaris i els festivals poètics dels Països Catalans.

La primera nit de la 9a Festa, la poesia jove, la música i la màgia del Racó de la Calma ens oferiran, confabulant-se, un espectacle únic: la pianista i cantant Maria Coma —vinguda de Londres per homenatjar els poetes— unirà els seus acords i la seva veu singularíssima a la de Carles Morell, Glòria Coll i Misael Alerm, poetes de la més nova fornada, per festejar els poetes convidats i tot el públic que, acte rere acte, els acompanyarà. El Recital de Cloenda dels set poetes de la 9a Festa tornarà, enguany, a l’escenari dels Jardins del Retiro, dissabte 27 de juny a les 22.30 h. Entre les lectures dels set poetes, els assistents podran gaudir del concert personalitzat, també un clàssic de la Festa, amb set peces -una per a cada autor, triades entre les seves preferides- expressament estudiades i arranjades per músics de gran sensibilitat: les instrumentals aniran a càrrec del reconegut pianista Pau Figueres, i les cantades, prendran cos en les veus del cor In Crescendo, guanyadors del popular programa de TV3 Oh Happy Day.

La Festa, però, viurà molts altres moments que es preveuen memorables: els poetes seran obsequiats amb «plaers privats», amb l’espectacle intimista, tendre i humorístic de cine mut «Captura d’ànimes», basat en la personalitat de cada poeta, i que comptarà amb la col·laboració especialíssima dels infants d’una escola de Sitges. I tastaran la rauxa sitgetana durant el Dinar dels poetes al Retiro, amb sobretaula mig cabaretera mig tradicional. Finalment, seran captivats amb un comiat emotiu: passejaran, acompanyats del saxofonista Xavi Plaza, per les intervencions artístiques d’aparadors del poble i s’acomiadaran dels sitgetans a recer d’una casa particular ben especial: la de l’artista Santiago Rusiñol, el Cau Ferrat, gràcies als Museus de Sitges i a la complicitat del besnét de l’artista, que en serà l’amfitrió.

La imatge gràfica de l’edició de la Festa d’aquest 2015 ha anat a càrrec, com en els darrers vuit anys, de l’estudi sitgetà de disseny gràfic Pasgràfic. Una imatge -la de la nou i la tinta- carregada de força i de simbolismes: perquè, com expliquen els directors de la Festa, «aquesta rugosa fruita s’assembla als esborranys que els poetes deixen enrere, i té el tacte irregular i enigmàtic de la mateixa poesia. O perquè volem travessar la closca dels versos dels nostres convidats i trobar-ne la flonjor del misteri, la tinta inaturable, salvatge.»

La Festa de la Poesia compta amb el suport organitzatiu i econòmic de l’Ajuntament de Sitges, del Consorci del Patrimoni de Sitges, de la Institució de les Lletres Catalanes i de la Societat Recreativa El Retiro, entre d’altres col·laboracions provinents, sobretot, de diverses empreses sitgetanes de l’àmbit de la hoteleria i la restauració. A banda, la Festa teixeix, any rere any, complicitats amb entitats sitgetanes i amb persones a títol individual. En aquest sentit, i per quart any consecutiu, una part del seu finançament s’ha reunit a través d’una iniciativa de micromecenatge a Verkami.

Des de la seva creació, la Festa de la Poesia a Sitges és ideada i dirigida pels poetes Joan Duran i Ferrer i Cèlia Sànchez-Mústich. En l’edició de 2015, El Palau de Maricel, el Racó de la Calma i els Jardins de la Societat Recreativa el Retiro, seran, entre d’altres i sumats als carrers de la Vila, l’escenari dels diversos actes de la Festa.