La Festa de la Creació i el Festival Flic

17.01.2014

Aquest diumenge el Festiva Flic organitza la Festa de la Creació al CCCB: visites a museus, lectures i passió per la cultura, en seran els protagonistes. A partir de les 11 i fins les dues, i de quatre a sis de la tarda hi haurà activitats per a petits i grans.

El Festival Flic estimula passió per la literatura i la cultura.

El Festival Flic, que des de fa anys promou el gust per la creació literària i artística entre els més menuts, pren tot el seu sentit quan es desenvolupa en contextos culturals i molt especialment en els museus. El món dels museu, sigui quina sigui la seva naturalesa, són llocs per al relat i la imaginació, són pous insondables d’on extreure la inspiració per a la creació literària i on l’objecte artístic esdevé catalitzador per a la construcció d’aquests relats, relats que tenen a veure i es vinculen amb l’experiència vital de cadascú de nosaltres. És en aquest convenciment que escric aquesta petita biografia emocional…

“Sempre he sentit una especial atracció pels museus, no recordo quan va ser que vaig trepitjar els terres freds, les sales fosques i plenes d’objectes del meu primer museu, però, del que estic convençuda és que aquella experiència em va portar per camins insospitats. Els museus de la meva joventut eren llocs gairebé sempre buits, on no es podia parlar, on les úniques persones que trobaves eren els vigilants de sala, embolicats amb les seves bufandes, asseguts davant d’una estufa. No recordo quan es va produir el toc de màgia perquè uns quadres penjats de qualsevol manera, una cadira, una escultura, una col·lecció de papallones tancades en una vitrina, esdevinguessin elements suficients per a transportar-me a terres llunyanes, per a conèixer la manera de viure i pensar de persones d’altres temps, saber de l’existència de formes i colors que només la natura és capaç de crear, va ser aleshores, però,  quan vaig saber del poder de fascinació i d’evocació que tenen el museus per a construir relats.

Avui, en el museu on treballo, les sales ja no són fredes, el visiten persones de totes les edats i cultures; alguns venen de presa i en grup, d’altres es prenen tot el temps del món. També n’hi ha que prefereixen gaudir, en solitari, d’un diàleg íntim que els permeti descobrir el que tots tenim de somniadors. De tots ells he après a mirar el museu de maneres molt distintes però, sobretot, qui realment m’ha obert els ulls amb una mirada diferent han estat els molts nens i nenes que el visiten, amb l’escola, la família o els amics. La seva actitud oberta, lliure de prejudicis, sensible, imaginativa i sobretot encuriosida fa que continuï desitjant que els museus siguin llocs on la canalla pugui circular lliurement, on sigui possible inventar històries, descobrir els colors i la llum, però també la foscor i el silenci. Que les portes dels museus no siguin barreres infranquejables a llocs inhòspits, i on els guardes de seguretat es converteixin en narradors de contes. Desitjo que els museus esdevinguin llocs per l’emoció, pel diàleg, per la creació; pel descobriment d’un mateix i de la pròpia història, però, també, de la història, la llengua, i la cultura dels altres.”

M’he fet gran en el museu on treballo i penso que això ja és possible. Us convido, doncs, a participar del Flic Festival, que aquest diumenge celebra la seva Festa de la creació per a petits i grans al CCCB, i a visitar museus i somiar…

 

Teresa González Verdaguer

Cap del Departament d’Educació

Museu Nacional d’Art de Catalunya