La fauna de Vizcarra

29.10.2013

El 31 d’octubre a les set de la tarda s’inaugura l’exposició “La fauna de Vizcarra”, dedicada a un dels millors caricaturistes del paísEs podrà veure a la Sala Àmbit Cultural del Corte Inglés fins el 18 de novembre. El mateix dia de la inauguració tindrà lloc una taula rodona amb  Jaume Capdevila (Kap) i Jordi Riera Pujal, director de l’exposició, acompanyats de l’artista homenatjat: Joan Vizcarra.

Caricatures fetes per Joan Vizcarra.

La caricatura és un dibuix o pintura que exagera i magnifica alguns trets d’un subjecte per aconseguir un efecte humorístic o satíric. Dins la caricatura moderna hi conviuen perfectament dues tendències estilístiques. La minimalista, que busca la màxima expressivitat amb un mínim de línees, i la naturalista o hiperrealista, que treballa aportant un màxim de detalls i d’informació dins l’obra. Molts caricaturistes es mouen entre els dos extrems, però la seva manera de fer acostuma a ser més propera a una tendència o a l’altra. L’objectiu de la caricatura -sigui quin sigui l’estil de l’autor- sempre és el mateix: el reconeixement immediat del subjecte dibuixat i el somriure o la riallada.

Joan Vizcarra (Montblanc 1967) és un dels representants europeus més importants de la línia naturalista. Llicenciat en Belles Arts ha realitzat més de 5.000 caricatures en dues dècades llargues de vida professional. Va començar la seva carrera com a il·lustrador, dibuixant per a agències de publicitat i estudis de disseny gràfic. Posteriorment va passar una temporada treballant en el món de l’animació. L’any 1991 va ser fonamental a la seva carrera perquè va entrar a col·laborar amb la revista El Jueves, on encara continua. Allà va coincidir amb Jordi Ginés, “Gin”, que l’influencià positivament en la seva manera de treballar. Diaris com l’Avui, El Periódico de Catalunya, El Mundo, l’Ara i revistes com Interviu, Enderroc, Ciencia y Vida, Penthouse, i un munt de publicacions més han comptat amb els seus serveis.
Les seves caricatures, les podem trobar, també, en llibres recopilatoris (Edicions El Jueves), pòsters, calendaris, postals, portades de discs,… Des de fa poc treballa també amb propostes de gran format – que a vegades dibuixa davant del públic- i ha aconseguit, amb la col·laboració de l’escola d’animació de Barcelona, que les seves il·lustracions passin a ser escultures de plastilina sorprenents.

La rialla d'Aznar | Caricatura de Joan Vizcarra.

En les caricatures de Vizcarra veiem com cada il·lustració és un veritable estudi psicològic. L’autor observa el comportament dels seus retratats, es documenta amb les seves fotografies, entra a fons en el que és la seva personalitat pública. Aquest coneixement exhaustiu és el que li farà triar el punt de vista sobre el personatge i donar-li la intencionalitat humorística que cregui adient. La seva gran tècnica li permet plasmar perfectament la seva idea aconseguint resultats espectaculars. Les seves caricatures tenen “marxa”, tenen vida, ens parlen amb molt d’humor de com és el subjecte representat.
Joan Vizcarra ha assolit un gran reconeixement de qualitat en la seva especialitat professional i ho compagina perfectament amb una gran popularitat entre públics de tota mena. Podeu veure algunes de les seves caricatures, aquí.