La farmàcia de l’antic Hospital de Santa Caterina, oberta al públic

15.02.2015

El Departament de Cultura ha decidit obrir l’antic Hospital de Santa Caterina de Girona al públic. L’espai, que actualment és la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, es pot visitar els caps de setmana i festius, en horari de matí (d’11h a 13h).

El Pati de les Magnòlies de l'Hospital de Santa Caterina de Girona | Foto: Griselda Oliver

El Pati de les Magnòlies de l’Hospital de Santa Caterina de Girona | Foto: Griselda Oliver

Al cor de la ciutat de Girona, prop de la ribera de l’Onyar s’alça imponent l’edifici de l’antic Hospital de Santa Caterina, ubicat originalment extramurs, prop de la plaça del Lleó, si bé al cap d’uns segles, es va demolir aquest i se’n va construir, cap al segle XVII, un de nou al centre. Aquest nou hospital era molt més gran que l’anterior i a més disposava d’una farmàcia i millors infraestructures, com un ampli pati central, unes sales àmplies i ventilades i la Casa de la Convalescència, que es va afegir al cap d’uns anys. Amb el pas del temps, tanmateix, aquest edifici es va quedar petit per les tasques hospitalàries i se’n va edificar un de nou als afores de la ciutat, a Salt.

L’edifici, doncs, de l’antic Hospital va deixar de ser un hospital pròpiament dit per convertir-se en la nova seu de la Generalitat a la demarcació, moment en què es va decidir restaurar-lo i fer-hi tasques de conservació. Ara, el Departament de Cultura ha decidit obrir les portes a un dels llocs més emblemàtics del centre, la farmàcia de l’hospital, que es pot visitar des de l’1 de febrer d’aquest any: conté una col·lecció de 350 pots de farmàcia originals del segle XVIII. Es tracta d’una de les farmàcies més antigues de Catalunya i més important d’Europa. A més a més, també es pot veure a l’antiga capella el quadre El gran dia de Girona, de Ramon Martí Alsina.

Si decidiu anar a visitar-la, no us resultarà indiferent. De ben primer, us acollirà el Pati de les Magnòlies, un petit pati tancat que fa honor al seu nom: a banda i banda hi ha unes immenses magnòlies que guien el pas dels vianants que hi transiten. D’estil barroc, tant el vestíbul com la farmàcia i la capella fan honor a la seva època. A més a més, tot s’acompanya de vídeos explicatius i interactius que permeten aprofundir en la història de l’hospital i del seu funcionament.