La Diputació enforteix la primera etapa educativa

18.05.2018

Quant a educació, els primers anys de vida són primordials. El futur educatiu de l’infant dependrà molt de quina atenció rebi durant aquest període inicial que podem estimar entre els 0 i 3 anys. És per això que la Diputació de Barcelona ha enfortit aquesta etapa formativa amb la creació de la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals (EBM), que va ser constituïda i presentada ahir al matí en el marc del XXVIII Fòrum Local d’Educació. El Fòrum va fer-se al Conservatori del Liceu i consistí en una bateria de conferències entorn a un tema central: ‘El valor de l’educació 0-3’.

Nens de l’escola pública El Roure Gran. |

La Xarxa neix amb la voluntat d’aplegar totes les escoles bressol de la demarcació de Barcelona (395 repartides en 235 municipis sense comptar la ciutat de Barcelona) i es marca diverses intencions a mig termini. Rafael Homet, diputat d’Educació de la Diputació, explica quines són aquestes intencions. “El primer objectiu és situar el sistema educatiu català en el millor nivell possible i per tant donar al cicle 0-3 tota la importància que té”. La constitució de la Xarxa es proposa, doncs, aconseguir “un sistema públic més fort” creant un gran centre de coneixement compartit (“discussió entre mestres”) i “garantint la sostenibilitat dels centres, donant-los suport econòmic i tècnic”.

“Un dels avantatges de la Xarxa és que permetrà posar en contacte gent amb models d’èxit en aspectes concrets, crear grups de treball i aprendre d’una manera horitzontal, a través dels centres, des d’una òptica molt lligada a la pràctica diària”, explica Homet sobre el gran centre de coneixement que es vol impulsar. Reforçar la contribució dels ajuntaments i de les escoles bressol municipals a la igualtat d’oportunitats educatives i de qualitat és una més de les línies mestres.

La Xarxa suma més de 24.000 alumnes, que són un 58% dels infants escolaritzats a primer cicle (la resta assisteixen en centre privats o de la Generalitat). Malgrat que durant els tres anys que Homet porta al govern de la Diputació només s’han creat dues escoles bressol noves, la voluntat, diu, “també és augmentar la cobertura pública de la primera etapa educativa, és a dir, sumar noves places”. Això, però, va en funció del que permetin els números.

El suport econòmic que la Diputació ha aportat a les escoles bressol durant el bienni 2016-2018 és de 24 milions d’euros. La Xarxa està pendent de la sortida d’un nou finançament i això obre noves negociacions: “El debat de la tarifació social és un dels debats principals d’aquest nou finançament. Hem de permetre que totes les famílies, sigui quin sigui el capital econòmic, puguin tenir accés a l’escola bressol”. “El concepte de tarifació social garanteix l’accés de capes de població que en un altre marc quedarien excloses”, resumeix Homet.

“No podem deixar caure aquest sistema i no podem permetre que el sistema públic d’educació de Catalunya faci passos enrere per falta de suport. La Diputació, per tant, continua compromesa en aquest sentit”, tanca Homet, que subratlla “l’impuls numèric i de qualitat” que suposarà la Xarxa en “l’àmbit clau” que és l’educació dels 0 als 3 anys.