La delegació de TV3 a Perpinyà no es buidarà

12.06.2013

Persones de diverses entitats culturals de la Catalunya Nord vigilen la delegació de TV3 per evitar que els tècnics de Sant Joan Despí la desmantellin. Fa un parell de setmanes, ho van intentar i es van trobar la porta bloquejada per un grup de ciutadans que els van barrar el pas. Els encapçalava Pere Manzanares, president de la Fundació Arrels, entrevistat aquesta setmana a l’Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra. Aquest conegut activista nord-català reivindica un tracte just de la Generalitat a la Catalunya Nord i explica que el periodista Pere Codonyan i el càmera Thierry Masdéu estan “totalment ensorrats”.

La Catalunya Nord manté una oposició ferma al tancament de la corresponsalia de TV3 gestionada per la productora Camera Services amb l’operador d’imatge Thierry Masdéu i el periodista Pere Codonyan. Dijous 30 de maig, tècnics de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) van intentar buidar el local però van topar literalment amb l’oposició frontal d’un grup de nord-catalans de la Federació per la defensa de la llengua i la cultura catalanes. Encapçalats per l’activista Pere Manzanares, van impedir l’entrada als tècnics, que van haver de girar cua sense fer la feina que se’ls encomanava.

 

 

Últimament no hi ha hagut novetats al carrer François Batlló número 5 de la capital del Rosselló. I la Federació està al cas que no n’hi hagi. Calculen que per desmantellar la delegació calen quatre hores de feina. Tan bon punt hi detectin moviment, en bloquejaran la sortida a l’espera que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) repensi la decisió. L’oposició segueix ferma. El contracte amb Codonyan i Masdéu s’ha acabat. El contracte de lloguer del local s’acaba el setembre. Si no ho poden buidar, què passarà? Pere Manzanares no ho té clar : ”No sabem com acabarà”. Però té clar que l’única opció per recuperar la corresponsalia “haurà de passar per pressions polítiques”. I si cal, diuen que són capaços d’anar a ocupar els estudis centrals de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí a mode de protesta.

La CCMA ha pres la decisió de rescindir tots els contractes amb les productores que li cobrien determinats punts del territori. Segons Manzanares, “no volen cedir enlloc perquè si cedeixen a la Catalunya Nord seria un precedent” i confia a convèncer algun conseller o grup parlamentari perquè passi a l’acció partint de la idea que la corporació depèn del Parlament de Catalunya. I l’argument que branden, “una corresponsalia a la Catalunya Nord no es pot comparar amb una corresponsalia a un altre territori. Hi ha una especificitat que necessita gent del territori per informar perquè la societat és diferent i els referents són diferents”.

La CCMA s’ha compromès a seguir cobrint la informació de la Catalunya Nord i properament anunciarà com. Des de la Federació no se sap quin model s’aplicarà. “Ens han dit que no patim, que es mantindrà, serà tan professional com l’anterior i amb recursos propis. Però no han sigut capaços de concretar quins. No seran ni de la Catalunya Nord ni de Girona i no ens han dit d’on sortirien. No s’ho han preparat gaire i els hi ha sortit així per respondre a les nostres preguntes i inquietuds”. Però el fet és que la Federació s’ha ofert a pagar els 100.000 euros anuals que costa el servei, malgrat que el mateix Manzanares creu que és responsabilitat de la corporació. Tot i això, explica:“S’hi han negat rotundament i han respost que encara que poseu els diners sobre la taula no tornarem a obrir. És una decisió empresarial i d’aquí no en sortim”. L’activista també explica que la comunicació de la decisió de la direcció a Pere Codonyan i Thierry Masdéu va ser molt freda i l’equip no va tenir cap mena d’opció de diàleg amb Sant Joan Despí, una cosa que “dol” i “ha sorprès” la Federació.

 

Resistència davant el desmantellament de la delegació de TV3 a Perpinyà

 

Amb tot, el 14 d’abril, La Vanguardia especulava sobre si el tancament d’aquesta delegació, juntament amb el tancament de la filial nord-catalana de de Convergència Democràtica de Catalunya i la supressió de cap mena de subvenció a entitats d’aquestes comarques era en clau del procés sobiranista, per aconseguir la simpatia de l’estat francès. “No és cert”, afirma rotundament Pere Manzanares. Ho emmarca clarament dins del context de retallades i l’ofec econòmic que exerceix Madrid i hi afegeix: “No representem cap perill per l’estat francès. Això és molt clar. A la Catalunya Nord no hi ha la pressió que fan Còrsega o les Antilles”.

A l’enfrontament entre la Federació i els tècnics de TV3, Pere Manzanares deia que fa 25 anys que la Catalunya Nord espera “un tracte just”. Ell mateix explica: “El que volem és que hi hagi una relació privilegiada entre Catalunya i les seves institucions i la Catalunya Nord”. Una relació que passa “per un suport incondicional en diferents factors, en relacions transfrontereres, relacions amb les institucions nord-catalanes per afavorir el teixit associatiu, desenvolupar la cultura i la llengua a través de l’ensenyament i també preparar les mentalitats dels dos costats per a un futur diferent al que vivim actualment”. És una referència clara al procés d’independència obert al sud de les Alberes que creu que no molesta a París per l’europeisme de Catalunya: “Des del punt de vista estratègic de la Unió Europea, l’eix Catalunya-França seria molt més fort que l’eix Espanya-França”.

Tornant a l’afer de TV3 i, més concretament als dos afectats laboralment, Pere Manzanares explica que Thierry Masdéu i Pere Codonyan “han rebut una galleda d’aigua freda al cap. Pere Codonyan està sense feina i bastant preocupat pel seu futur immediat. Thierry Masdéu seguirà treballant amb la seva petita productora però tota la feina que li proporcionava TV3 cau a l’aigua i ho té bastant mal parat. Són dues persones que tots els periodistes de Catalunya Nord envejaven i ara, de cop i volta, es troben totalment ensorrats”.

Descarregueu el podcast del programa Estira la Llengua a través d’aquest enllaç