La dansa contemporània del Dansat a peu de carrer

16.10.2018

En l’any del seu 15è aniversari, el SAT! Sant Andreu Teatre reivindica la diversitat de la dansa fent sortir al carrer el Festival Dansat, festival de dansa contemporània de Barcelona. Del 20 al 28 d’octubre, la proposta del festival es materialitzarà en 4 actuacions gratuïtes, 4 funcions seguides d’un col·loqui al SAT! i 3 tallers de dansa.

La Companyia Armoniza presentarà la peça ‘Mawu’, Premi Llotja 2017, al Dansat 2018.

La principal aposta de l’edició d’enguany és que el Dansat sortirà al carrer per apropar la dansa a la gent del barri de Sant Andreu. Tanmateix, no es tracta simplement d’una iniciativa “política”, sinó que també hi ha un interès creatiu i estètic, ja que actuacions com Perverso, de la Companyia Thomas Noone Dance, o Nur de la Companyia Iron Skulls Co., són coreografies que reflexionen sobre la dimensió social de l’ésser humà, concretament sobre la influència de la societat en el comportament individual i la comprensió d’un mateix a partir de la interacció amb els altres. Per tant, quin millor escenari per dansar la societat i les formes de relació social que el lloc on les persones ens relacionem quotidianament?

Però a més, també hi ha un l’aspecte social, i és que es tracta d’actuacions gratuïtes que ja no només fan més accessible la cultura, sinó que la instal·len a peu de carrer. És el cas de la instal·lació lumínico-interactiva Bulb de Múcab Dans o Träd, del Colectivo Lamajara, en què tres intèrprets es troben per preguntar-se sobre la contingència de les condicions materials de cada vida, però de com a la vegada aquestes ens determinen en gran mesura; “qui seríem si…?”.

Pel que fa al “Dansat al SAT”, obrirà sala amb quatre duos de tres companyies diferents, totes elles molt especials i en coherència amb la voluntat de mostrar la diversitat de la dansa i amb una aposta clara per la creació des de la pluralitat i sobre allò que ens preocupa avui.  És el cas d’UnaiUna, dues mallorquines que compartiran amb el públic la seva visió del turisme amb All inclusive i de la bogeria amb Dosis, peça reconeguda amb el Premi Art Jove de Dansa Contemporània Balears i el Premi SóloDos en Danza. En la “Sessió 3.2”, trobem també Transoceánica, una actuació interdisciplinar que recull dansa, fotografia i so, en la que la plataforma d’investigació Dinamo Danza es qüestiona sobre el retorn de la natura al tracte que en fem. També es podrà veure per primer cop a Barcelona Ciclamen, coreografia de la Companyia Yurdance que narra el creixement d’una flor a l’hivern, tot mostrant la bellesa del moviment a partir de la diversitat funcional.

La companyia Yurdance presentarà ‘Ciclamen’ al Dansat 2018. .

Una proposta interessant de creació exclusiva pel festival és Solos en companyia, coordinat per Thomas Noone, que consisteix en la posada en escena de 4 ballarins que interpretaran un solo cadascun, però a la vegada. Es tracta de Reinaldo Ribero, Dani Rosado, Alba Barral i Vero Cendoya, tots ells de companyies que participen del projecte ALIANSAT, amb el que el SAT! promou la col·laboració entre companyies en procés d’evolució creativa i professional. Un bon exemple de com la irreductibilitat entre individu i col·lectiu no n’impedeix la interacció.

En sentit invers a la sortida al carrer de la dansa contemporània però en la mateixa línia de reivindicar la diversitat de la dansa, el Festival fa el moviment invers i porta a sobre l’escenari tres propostes de dansa urbana de companyies joves. La Companyia Armoniza, que va obtenir el Premi Llotja 2017 per la peça Mawu, en què les filles de la deïtat africana de la creació dansen amb i en els seus atributs. En la sessió “Línia urbana”, actuaran també cinc ballarins de Hip-Hop, convidats per Julien Rossin a expressar la seva percepció del moviment a Perception, reconeguda amb el Premi Coreogràgic Kalypso CCN Creteil 2018 i el 2n Premi del Certamen Coreogràfic del Festival FACYL 2018. L’última actuació del cicle és EnRelacioOhm, de la Companyia Om Rasa, un grup d’individus que es troben sobre l’escenari per trobar mostrar què manté junts als éssers humans.

La companyia Thomas Noone Dance presentarà l’espectacle familiar ‘Molsa’ al Dansat 2018.

Per no perdre la tradició pedagògica i divulgadora del SAT!, durant els dies del Festival hi haurà dos tallers, un d’“introducció a la dansa” amb Thomas Noone (del 22 al 24 d’octubre), pensat per a no professionals, i un adreçat a mestres de primària i secundària de “la dansa com a element cultural per a l’educació” (del 24 al 26 d’octubre) amb Omar Meza, qui també conduirà un tercer taller per a experimentar la dansa en família, que es realitzarà el diumenge 28 al matí. El mateix dia a la tarda es clourà el festival amb Molsa, l’adaptació a la dansa familiar i el teatre de titelles de la novel·la de David Cirici a càrrec també de Thomas Noone. Podeu inscriure-us als tallers clicant en aquest enllaç o demanar més informació al mateix teatre .

El SAT! Sant Andreu Teatre no té cap dubte de la funció social, educativa i creativa de la dansa, per això ofereix la dansa al barri com una eina de reflexió per afrontar les preocupacions ancestrals de l’ésser humà així com les de més actualitat. Però, que la dansa sigui una eina de reflexió, no vol dir sinó que reflexa aquells aspectes de la societat que quotidianament no solem identificar precisament perquè hi vivim immersos. El Festival Dansat és, per tant, un mirall que reflecteix el moviment de la societat a través del moviment físic, entenent per moviment un llenguatge molt més universal que el de les paraules.

 

 

Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç.