La cultura amb la llibertat

21.09.2017

Davant de les actuacions de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil per aturar el referèndum, els carrers de Barcelona es van omplir de pancartes, clavells i clams per la llibertat d’expressió, però també les xarxes socials. El món de la cultura no n’ha quedat al marge.

Dones fent cua per votar el 19 de novembre de 1933 | Foto de Josep M. de Sagarra i Plana. Arxiu Nacional de Catalunya

Cues per votar al 1933 | © Josep M. de Sagarra i Plana. Arxiu Nacional de Catalunya

Han estat moltes les institucions culturals que hi han dit la seva, fent públic el seu malestar i descontentament davant dels escorcolls i les detencions duts a terme per part de la Guàrdia Civil. La primera en manifestar la seva indignació va ser el Gremi de Llibreters, qui es va solidaritzar amb Fe Fernández, la llibretera de L’Espolsada i companya del secretari general de la conselleria de Vicepresidència i Economia de la Generalitat, Josep Maria Jové. Ahir a Núvol vam reproduir íntegrament el comunicat del Gremi. Alguns companys de professió han abaixat les persianes i han baixat al carrer a manifestar-se, com ha estat el cas de les llibreries La Calders o La Ciutat Invisible i editorials com Ara Llibres. Avui Fe Fernández ha enviat un comunicat mostrant el seu agraïment als companys del sector.

El gremi llibreter no ha estat pas l’única institució del sector en alçar la veu. Al llarg d’ahir i tot avui, han estat moltes les institucions, entitats i associacions culturals qui han manifestat públicament, en comunicats o a través de les xarxes socials el seu enuig amb les mesures repressives d’ahir a Barcelona per part del Govern Espanyol. Una d’elles fou l‘Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), qui va emetre un breu comunicat en què “dona suport a les institucions catalanes i serà al carrer defensant les llibertats civils i la democràcia”. Els arxivers catalans s’han sumat a la denúncia: l’Associació d’Arxivers van publicar ahir un manifest en defensa dels drets fonamentals i de les institucions de Catalunya. I el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC) també ha apel·lat a la llibertat intel·lectual i al dret d’expressió.

Avui, un grup d’escriptors i professionals del món del llibre catalans han tret a la llum un manifest a favor de la votació de l’1 d’octubre. De moment, entre escriptors, editors, traductors, correctors, llibreters, etc., unes set-centes persones s’hi han adscrit, signant un manifest que enceten així: “Treballem amb la paraula per mirar d’expressar-nos i de
construir imatges en què ens puguem reconèixer i en què es reconeguin els
lectors. El nostre repte és aquest, i fer-ho tan bé com en siguem capaços, i
això vol dir també amb la màxima llibertat”.

El PEN Català, des del Congrés del PEN Internacional que està tenint lloc a Ucraïna, també va emetre un comunicat. I avui, l’Assembla de Delegats del PEN Internacional s’ha reunit a Lviv per aprovar de forma unànime una resolució en què es denuncien les violacions del dret de llibertat d’expressió per part del govern espanyol i demana que aturi les mesures repressives que s’estan duent a terme a Catalunya.

El teatre també ha sortit als carrers. Des de fa uns dies, el col·lectiu “Teatre amb el referèndum” reparteix un manifest que ha difòs a través de les xarxes socials a les portes de les sales de teatre barcelonines reclamant el dret a votar “sense por”. Ahir a la tarda, el sindicat del gremi, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), va emetre un comunicat en el qual “lamenta” els fets ocorreguts ahir en diferents estaments del govern català. I avui ho ha fet l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADECTA), fent públic el seu “enèrgic rebuig als actes que s’estan produint aquests dies a Catalunya i a les seves institucions”.

Diversos músics i cantants catalans han protestat contra les accions policials viscudes ahir fent piulades o sortint als carrers. La guitarra de Quico Pi de la Serra va acompanyar als manifestants de la Via Laietana ahir al matí. Associacions culturals com l’Orfeó Català o la Coral de Sant Jordi han condemnat, també les accions repressives d’aquests últims dies a casa notra. l el Primavera Sound també s’ha mullat, en un comunicat difós a través de les xarxes socials en què públicament el seu suport “a totes les institucions, entitats i persones que durant les darreres hores estan patint aquesta agressió als seus drets civils més fonamentals”.

Entitats, associacions i professionals del món de la cultura han manifestat aquest dimecres el seu rebuig a l’operació contra l’1-O. El món del llibre, del teatre i de la música hi han dit la seva. I, les galeries no hi podien faltar! La Fundació Tàpies ha estat una de les primeres en expressar el seu suport a les manifestacions, però també la Fundació Miró la Virreina. Ahir el MACBA va postposat la inauguració de l’exposició Poesia Brossa, prevista per aquella mateixa tarda. Els treballadors del CCCB, i d’altres entitats i associacions, es van posicionar sense embuts, sortint als carrers i condemnant els actes repressius d’ahir en un comunicat al que s’hi van sumar treballadors del MACBA. “Sense llibertat no hi ha cultura i, per tant, convidem a tots i totes les treballadores del sector a defensar els nostres drets i a participar activament a les manifestacions de protesta que s’estan duent a terme”, clamen.

La Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC), han fet públic un comunicat manifestant el seu suport “a l’expressió lliure de les persones, siguin del signe que siguin, rebutjant totalitarismes, amb tots els matisos i amb la voluntat de representar a tothom per igual”. Sota el lema “Artistes contra l’Estat Policial”, se sumaran a l’acte de suport a la llibertat d’expressió que tindrà lloc el pròxim dilluns 25 de setembre a les 12.00 h a la plaça dels Àngels de Barcelona, davant el MACBA.

Imatge del cartell reivindicatiu del PAAC  | ©PAAC

Els ateneus i casals catalans també s’han sumat a la “crida a la mobilització ciutadana i pacífica al carrer en defensa del dret de llibertat d’expressió i associacionisme i en defensa de les institucions del país” en un comunicat de la Federació d’Ateneus de Catalunya, animant a sortir al carrer per “desnaturalitzar la presa de llibertats i l’agressió coordinada contra el govern de Catalunya”. La Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès ha rebutjat també “les darreres actuacions del Govern espanyol”, demanant “l’exercici legítim del dret a decidir dins una societat plural”.

Un total de 58 entitats s’ha adherit a un manifest de suport al referèndum del proper 1 d’octubre, impulsat per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català. La Comissió de Cultura Popular i Tradicional i de Patrimoni Immaterial del Consell de Cultura de Barcelona s’ha sumat a la defensa de les urnes i ha fet una crida “a tots els barcelonins i barcelonines a participar i gaudir de les Festes de la Mercè expressant lliurement i cívica les seves opinions si així ho desitgen”. Han estat moltes les associacions i entitats d’arreu del terroritori que han manifestat en defensa de la llibertat d’expressió, entre les quals La Xarxa (Fundació d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya), el centre d’Arts Escèniques Contemporànies ACVic o les abadies dels monestirs de Montserrat i Poblet. A València també s’han mullat: l’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha denunciat la repressió a Catalunya i ha organitzat concentracions en diverses ciutats valencianes.

El clam per la llibertat ha creuat, també, les portes de la universitat. Ahir a la tarda, les vuit universitats públiques catalanes van emetre un comunicat conjunt condemnant “els episodis coercitius de la llibertat d’expressió que s’estan produint en els darrers dies”, reivindicant “el diàleg com l’única via possible per l’enteniment en democràcia des del convenciment que la llibertat d’expressió i el respecte a l’altre i a les lleis són pilars essencials i irrenunciables de la democràcia”.