La corrupció, la xacra de la política?

El Born CCM acull el primer congrés internacional d'Història de la corrupció política a l'Espanya Contemporània

És la corrupció sistèmica? És quelcom inherent i intrínsec del poder? Que no ha esquitxat la corrupció gairebé totes les formacions polítiques a casa nostra? Que no encapçala molts dels titulars dels mitjans i monopolitza els memes i acudits del whatsapp o les converses de sobretaula? En parlem a tothora, però, poques vegades ho fem a fons. Per aquest motiu, neix el primer Congrés Internacional d’Història de la Corrupció Política a l’Espanya Contemporània.

D’aquí un parell de setmanes (el 14 i 15 de desembre) al Born Centre de Memòria i Cultura s’abordarà de manera transversal i interdisciplinària. El Primer Congrés Internacional d’Història de la Corrupció és fruit de la complicitat entre el centre Memòria i Cultura,  la Diputació de Barcelona, el Grup d’Història del Parlamentarisme i l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (UAB). 

Seran diversos experts els qui, els dies 14 i 15 de desembre, posaran la corrupció al damunt de la taula i ho faran des d’un ampli ventall de mirades, disciplines i perspectives, amb ponents vinguts d’arreu, entre els quals sobresurten Ángel Viñas i Jens Ivo Engels. Aquest dimecres, Joan de Riquer (responsable del grup d’Història Parlamentària de la UAB i un dels organitzadors de les jornades), Joan Lluís Pérez Francesch (director de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB) i Ricard Vinyes (comissariat de l’Institut Passats Presents) han presentat el congrés al Born.

Per què a casa nostra no es parla de corrupció en els cercles acadèmics o es fa de passada? Si bé la corrupció acostuma a ser una constant en tota investigació fins ara no hi havia hagut un estudi exhaustiu sobre la corrupció. “Altres països europeus tenen des de fa 15 o 20 anys grups de recerca sobre corrupció”, explica De Riquer. Aquesta iniciativa, però, és la primera en tot l’Estat Espanyol i vol ser més que un mer congrés amb data de caducitat. Tal com destacà Pérez, tot procés de recerca hauria de fer aflorar debats i suscitar polèmica, diàleg. Retroalimentant-se constantment perquè el fons i la forma van de la mà. Per aquest motiu, el congrés donarà veu a diferents experts i especialistes, provinents de diverses disciplines. I ho farà en forma de seminaris, taules rodones o ponències. A més a més de materialitzar-se en un congrés interdisciplinari, el projecte s’inscriu en les activitats de la xarxa internacional d’estudi de Politics & Corruption  (GDRI). 

Què és, però, la corrupció? Hi ha una sola definició de corrupció o és un fenomen que ha anat canviant amb el pas dels anys? Actualment Espanya és el país europeu amb més ciutadans aforats (uns 250.000). Irremeiablement i gairebé instintivament associem la corrupció a la política. Però, ha estat sempre així? Curiosament, la RAE no incorpora el seu sentit pròpiament polític fins a l’any 2001. Que no era abans del 2001 la corrupció quelcom vinculat al poder, quelcom polític? Aquesta omissió no és per si mateixa quelcom simptomàtic?

Com hem arribat fins on hem arribat? Què separa les múltiples facetes de la corrupció i malversació de fons d’avui, del tràfic d’esclaus cubans de principis de XIX dut a terme pels mateixos capitans de l’illa? “La corrupció ha anat mudant” de pell i de forma amb el pas dels anys, remarcà Riquer. Les pràctiques de corrupció canvien, però també les formes de perseguir-la. 

És la corrupció indissociable del poder? Segons Riquer, de sistemàtica no en té res. En tot cas heretada? Seguim sent hereus de la moral catòlica, condescendent i tolerant, de què parlava Max Weber? Seguim arrelats a l’ètica de la confessió? Si és així, aleshores, estem condemnats ja d’entrada als tripijocs d’altri? A ser meres peces d’un tauler del Monopoly, moguts per aquells qui s’amaguen al darrere d’una cortina? O podem fer-hi quelcom?

Davant de tot acte de corrupció, “pasamos un velo tupido” (com diu la dita castellana) i no passa res. I si fem córrer la cortina de la corrupció? Darrerament, alguns d’aquests vels han caigut per si sols. Però en la majoria de casos han caigut sense conseqüències, quedant-ne impunes. Estem immersos en una “cultura xulesca”, com remarcà Pérez. “La reputació d’un corrupte confés és bastant irrellevant i els imputats per corrupció continuen guanyant eleccions”, afegí el director de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials. Tot bromejant afegí: “visc a l’Ametlla del Vallès”, el mateix poble de Fèlix Millet.

Una de les xacres de la corrupció és, tal com sostenen Riquer i Pérez, l’autoprotecció: la complicitat i la fraternitat entre malfactors que s’encobreixen els uns amb els altres. Entre favors, indults, sobres o xecs en blanc de sota-mà, n’acaben sortint airosos. Com és possible que fins l’any 1933 no sorgís la tardana llei d’incompatibilitats, que regula la impossibilitat de formar part del govern i empreses concessionàries de serveis públics?

Tal com recorda Pérez, “una cosa és la llei i l’altra com s’aplica”. I no sempre és fàcil resseguir les petges de la corrupció. El joc del gat i la rata, que s’escapoleix una i altra vegada.

Podem malparlar i fins i tot teoritzar del “mal govern”, però sense una base sòlida al darrere, tota crítica és en va, sosté Pérez: cal “fer pensament” però també calen accions i fets. Una teoria política i social que no pot ni ha de desvincular-se de la realitat. Sense renunciar al “bon govern” i esquivant els derrotismes i moralismes. Cal doncs, un corpus teòric fort, cohesionat i contrastat.

D’alguna manera, el congrés traçarà una genealogia de la corrupció espanyola des de múltiples perspectives: des de la política, la sociologia, l’economia, l’estadística, etc.Una vintenta d’experts i especialistes s’aplegaran els propers 14 i 15 de desembre per revisar el fenomen de la corrupció a casa nostra.

Us podeu inscriure al congrés clicant aquí. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació