La Casa Engranatge: marxar al Brasil per tenir èxit

16.05.2017

La Casa Engranatge és un projecte basat en conceptes sostenibles i bioclimàtics. Els seus autors són Pau Iglesias i Letiane Benincá, membres de l’estudi ib22, actualment situat al Brasil. És en aquest país on la Casa Engranatge ha quedat finalista en el Concurs Nacional d’Arquitectura i Hàbitat Sostenible Saint-Gobain 2017, però per què? Ho descobrim.  

Pau Iglesias i Letiane Benincá, membres de l’estudi ib22

Aquesta és una història per als que creuen en els canvis. Així comencen a explicar Pau Iglesias (Tortosa, Catalunya) i Letiane Benincá (Paso Fundo, Brasil), l’aventura del seu estudi d’arquitectura: ib22. Els dos arquitectes es van conèixer l’any 2012 a Barcelona: ell estudiava un Postgrau mentre a les nits treballava de DJ a un club del Born; i ella, cursava un Màster mentre despatxava en una botiga de souvenirs davant de La sagrada Família, degut a les dificultats de trobar una feina digna en el ram d’Arquitectura.

Un cop es van conèixer i van començar a treballar junts, van treballar en alguns projectes a Espanya i als Estats Units. Al continent americà, van decidir que començarien una nova etapa al Brasil, la terra natal de Letiane. Era 2013, i un any després i ja establerts al sud del Brasil, van decidir fundar ib22. “Vam haver d’emigrar per trobar una feina digna i valorada”, expliquen.

Des del municipi anomenat Passo Fundo, Iglesias i Benincá van sobreposar-se a la situació de la regió: “L’economia del país, que semblava que havia crescut durant els últims anys, començava a decaure degut a inestabilitats polítiques”. Tot i així, van voler apostar per l’arquitectura sostenible i de qualitat. L’any 2015 van aconseguir treballar en iniciatives relacionades amb l’urbanisme de la ciutat, com ara la implementació de carrils-bici. També van rebre projectes d’institucions universitàries –pavellons i laboratoris- i d’institucions culturals –un auditori-.

El reconeixement més gran per a ib22 ha arribat aquest 2017. A principis d’any, la Letiane Benincá i el Pau Iglesias han aconseguit ser Finalistes del Concurs Nacional d’Arquitectura i Hàbitat Sostenible Saint-Gobain, un concurs anual de gran ressò al Brasil. L’èxit els hi ha donat el projecte de la Casa Engranatge, que els ha permès posicionar-se dins dels 10 millors despatxos d’arquitectura en la categoria professional, modalitat residencial, competint amb estudis de renom del país.

Ara, els fundadors d’ib22 agraeixen haver marxat al Brasil: “Es tracta de remoure la terra per començar de nou i amb noves fonts d’inspiració”. Sense aquesta inspiració renovada, expliquen, els hagués sigut difícil motivar-se i esforçar-se pel tipus d’arquitectura en el que creien. I és que com ells mateixos conclouen, no hi ha res més important que treballar amb dignitat en allò que els apassiona. Ni que sigui fora del seu país.

The Clockwork House · by ib22 Architects from ib22 on Vimeo.

La Casa Engranatge

La Casa Engranatge és un projecte d’un habitatge unifamiliar basat en conceptes bioclimàtics i sostenibles. Es tracta d’un complex arquitectònic que vol transformar-se en una peça més de la naturalesa, amb voluntat d’adaptar-se al màxim al medi ambient que l’envolta. És un projecte de funcionament efectiu on les peces encaixen.

La idea és que es converteixi en un engranatge perfecte. La imatge dinàmica de les façanes vol transmetre la idea de peces blanques que encaixen. Cada un dels elements del projecte,  siguin constructius siguin de composició, estan connectats amb el conjunt arquitectònic com un gran sistema holístic. Tots tenen la seva funció, i això és essencial en la definició global del projecte.

La Casa Engranatge està composta per dos elements bàsics: una caixa de fusta que forma la base i està en contacte amb el terra, i dues peces blanques pures més lleugeres col·locades a sobre. El concepte principal és connectar allò “natural” i allò ’“artificial”; fusionar naturalesa i tècnica en un mateix organisme.