La casa del dibuix celebra la il·lustradora Mercè Llimona

17.10.2014

A partir de dissabte 18 d’octubre el Cercle Artístic Sant Lluc afegeix una nova arma a la seva batalla –pacífica, però gens innòcua– per a la revaloració del dibuix. Ho fa atorgant a la il·lustradora Mercè Llimona la Medalla d’Or de l’entitat i homenatjant-la amb una selecció de la seva obra cedida pels familiars que es podrà visitar fins el 8 de novembre.

Il·lustració de Mercè Llimona

Se’ns ofereix una excel·lent ocasió per admirar peces originals d’aquesta artista que ha marcat l’imaginari de generacions de nens catalans i d’arreu del món, amb més d’una trentena de llibres infantils, editats entre Catalunya, París i Nova York. A través dels dibuixos exposats podem recordar Tic-Tac, Ha nascut un infant, les sèries de Bibí, i les adaptacions de contes de Perrault i d’Andersen com ara La Ventafocs o El soldadet de plom.

Les il·lustracions de Mercè Llimona posen en valor les possibilitats del dibuix, fent servir els recursos essencials dins d’un gran equilibri compositiu i un cromatisme serè. La qualitat tècnica de la seva obra, unida a l’espontaneïtat dels sentiments, revelen una atenció insòlita cap als nens i la voluntat d’oferir-los una lectura de nivell.

Sovint autora dels mateixos textos, la creadora va donar vida a un món entranyable on el seu entorn familiar i personal es fusiona amb un univers fantàstic d’influències nòrdiques i de múltiples referències que provenen d’un ampli i variat bagatge cultural. És que la culta dibuixant va créixer en una família que va donar una veritable nissaga d’artistes que continua avui dia. Hi destaquen els germans Llimona, que es compten entre els fundadors de Sant Lluc i que encapçalen el durador lligam de la família amb l’entitat barcelonina.

Filla i neboda del pintor Joan i de l’escultor Josep, Mercè Llimona entra a Sant Lluc de ben joveneta i hi comença a exposar en els anys de la República, quan el nou clima d’emancipació femenina fa que s’hi reuneixin intel·lectuals com l’escultora Margarida Sans Jordi o Maria Cirici Pellicer, germana del crític.

L’any 1964 esdevé la primera dona a presidir l’entitat en una temporada feliç per Sant Lluc que acull les aventures informalistes de Joaquim Llucià, Carles Mensa o Amèlia Riera i que dóna vida al Premi de Dibuix Joan Miró, al patronat del qual trobem la mateixa Mercè Llimona. Sant Lluc li deu la recuperació de la valuosa biblioteca que no s’havia reincorporat des del tancament forçós de l’any 1936 i que va tornar al seu lloc gràcies a la determinació de la Junta presidida per la il·lustradora.

A més, Mercè Llimona va col·laborar activament amb una de les seccions teatrals de Sant Lluc, l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, treballant a la plàstica d’obres de L’Esquirol -secció infantil de l’ADB- com La caputxeta vermella.

Aquest vincle estret amb Sant Lluc, casa per excel·lència del dibuix, bé justifica un nou homenatge que se suma a reconeixements com ara la Creu de Sant Jordi, el premi Serra d’Or, el Premi de la Generalitat de Catalunya a la millor il·lustradora o el Premi Nacional d’Il·lustració. A més d’exaltar-ne les qualitats de dibuixant, Sant Lluc recorda la Mercè Llimona més íntima, com s’adiu a una companya i presidenta amb la qual els socis van compartir hores de treball a les sales de dibuix i projectes de renovació de l’entitat.

Barbara Marchi, responsable d’Arxiu i Patrimoni del Cercle Artístic Sant Lluc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Mercè Llimona també va ser presidenta de l’Associació Professional d’Il.lustradors de Catalunya. Vaig tenir la sort de ser vocal en la junta que va presidir. Això em va permetre conèixer d’a prop la dona que admirava com a autora.