Pink Floyd en clau de jazz

15.04.2019

Considerat com el mag del pedal-steel guitar i músic català capaç de crear atmosferes i dibuixar imatges a través dels samplers del so, David Soler s’ha convertit en un músic eclèctic i inclassificable dins de l’escena musical. El seu estil polièdric i avantguardista es farà present en la nova temporada de les Jazz Sessions, on l’Auditori convida Soler a interpretar en clau de jazz l’obra de Pink Floyd: Dark Side of the Moon. El concert tindrà lloc el proper 26 d’abril a la Sala 3 Tete Montoliu.

David Soler | Foto: Xavier Vila

Després de sis anys d’estudis de guitarra clàssica, el 1989 David Soler comença a estudiar Música Moderna al Taller de Músics de Barcelona amb Albert Rodríguez i Vicenç Solsona. Amb només 17 anys, el músic ja forma part de la “BandaClowns” del pallasso Tortell Poltrona, i l’acompanya de gira pel Canadà, França, Itàlia, Suïssa i Espanya. Decidit en continuar la seva carrera professional, l’any 1999 viatja a Nova York per formar-se juntament amb Wayne Krantz, guitarrista que ha col·laborat amb diverses bandes de rock, com Steely Dan. Durant la seva estada  Amèrica també coincideix amb els músics de jazz Adam Rogers, David Binney i Steve Cardenas, que l’ajuden a obrir la seva ment cap a nous gèneres i a endinsar-se en els estudis del pedal-steel guitar, un instrument rarament vist al nostre país.

En les darreres dècades, David Soler s’ha forjat en els grans escenaris d’Europa i Amèrica amb bandes de pop i rock, que l’han fet receptiu a una àmplia diversitat de referents: des de la música experimental de Brian Eno i Robert Fripp fins al jazz i el folklore de Bill Frisell o Béla Bartók. Gràcies a la passió per la música, la guitarra i els gèneres Soler ha après a domar el pedal steel guitar, típic del country, fins a aconseguir un llenguatge instrumental avantguardista propi que ell mateix bateja com a denga.

Dark Side of the Moon ha estat considerat com un dels grans èxits de Pink Floyd. Produït l’any 1973, l’àlbum va marcar el pas de la música psicodèlica a la simfònica. També va ser pioner en l’ús de tecnologies d’ambient a més d’incorporar un conjunt de sons especials, fet que el va portar a considerar-se com un dels àlbums més importants de la música dels setanta. Una de les joies de l’obra de la banda underground, segons la crítica, és “The Great Gig in the Sky”. La cançó, que compta amb la veu de la britànica Clare Torry, on la cantant utilitza la veu per integrar-se com a un instrument més, aconsegueix un solo angelical que el proper 26 d’abril serà interpretat per la veu de Maria Arnal. La versió jazzística de Pink Floyd anirà acompanyada de Marcel Bagès a la guitarra elèctrica i sintetitzadors; Yila en els teclats; el trombó de Vicent Pérez; i, finalment, de la bateria d’Antonio Torres.

Podeu comprar entrades per aquest concert al web de L’Auditori.