La Canyí torna aquest dimarts al TNC

2.03.2015

‘Del Paral·lel a Nàpols’ és un concert de cuplets i cançons còmiques napolitanes d’Ester Formosa i Elva Lutza (banda integrada per Nico Casu i Carlo Doneddu), que forma part de les activitats programades al voltant de l’obra ‘L’art de la comèdia’ d’Eduardo de Filippo -el dramaturg napolità nascut a inicis del segle XX- que actualment es representa a la Sala Gran del TNC fins el 12 d’abril del 2015. El concert tindrà lloc dimarts 3 de març a les 20h.

Ester Formosa i Elba Lutz actuen dimarts 3 de març al TNC | Foto: TNC.

Ester Formosa i el duet Elva Lutza (Carlo Doneddu i Nico Casu) actuen dimarts 3 de març al TNC | Foto: TNC.

L’art de la comèdia reflexiona sobre l’art, el poder, la realitat i la fantasia, en una peça magistral ambientada en el Nàpols de mitjan segle XX. I el concert que proposen les artistes Ester Formosa i Elva Lutza ens endinsa en una atmosfera sonora de machiette napoletane i cuplets, cançons còmiques  i de “cafè chantant” que a través de l’humor, la ironia, les tonades melòdiques i la teatralitat que les caracteritza, retraten una època.

A través del personatge de “La Canyí” -interpretat per Ester Formosa- l’espectacle teixeix ponts comunicatius entre els cuplets del Paral·lel i les machiette napoletane, dos gèneres artístics que es basen en l’humor i la força escènica per captivar el públic. L’escriptor Joan Casas va inventar-se el personatge de “La Canyí” -una cupletista del Paral·lel- per poder vestir de teatralitat algunes cançons que Ester Formosa interpretava.

Segons Joan Casas, que ha participat en l’elaboració de les lletres de les cançons d’aquest espectacle, a Formosa “li va molt bé tenir un personatge des d’on parlar, perquè no podria oblidar mai que see una actriu. Disposar d’una màscara li va bé per crear un personatge, perquè d’aquesta manera parteix d’una mínima ficció”, ens diu Casas. Diu la llegenda que La Canyí va debutar com a cupletista al Paral·lel i després va viatjar a Nàpols amb Cándida Pérez, una artista estava casada amb un empresari italià, Melquiades Lucarelli, que se les va emportar totes dues de gira.

“La Canyí” -que va posar-se en marxa el 1989- va estar de gira per tota la península amb una gran aclamació del públic i la crítica. Ara retorna als escenaris per dialogar amb les melodies napolitanes. Algunes de les cançons que interpretarà són “Cucurutxu”, “Foxtrot de l’ombrel·la”, “Lily Kangy”, “Ciuculattina mia”, entre moltes d’altres, amb l’acompanyament musical de Nico Casu (integrant del grup Elva Lutza) que tocarà la trompeta, el bombardí i també cantarà i Carlo Doneddu (guitarra i mandola), sota la dramtúrgia de Joan Casas i la direcció musical de Nico Casu.