La Calders: una nova llibreria en una antiga fàbrica de botons

4.03.2014

Obrir una llibreria pròpia és el somni de molts lletraferits, tot i que que en època de vaques magres no són gaires els que s’embranquen en un projecte de futur incert. Però la periodista Isabel Sucunza i el llibreter Abel Cutillas no se n’han pogut estar. Des del 2009, quan es van conèixer, la possibilitat d’engegar una llibreria treia el nas com un tema recurrent en les seves converses. “Era un pla que mai acabava de concretar-se, fins que vam trobar el local i vam decidir fer el clic”, explica Sucunza.

 

Isabel Sucunza | Foto de Manu Manzano

 

L’espai que els ha robat el cor és una antiga fàbrica de botons ubicada al passatge de Pere Calders de Barcelona. L’edifici es remodelarà per transformar-se en la llibreria Calders, que constarà de dues naus. La més àmplia es dedicarà íntegrament a la botiga, on s’oferiran títols en català, castellà, anglès, francès i alemany. L’altra es destinarà a un espai de ‘coworking’ per a aquelles persones que treballen des de casa i necessiten un lloc de trobada.

Segons Sucunza, un dels objectius principals de la llibreria és “fer d’aparador dels escriptors del barri, des de Calders fins a Casavella, i també a gent actual, com el Yannick Garcia i el Miqui Otero”. Per aconseguir-ho, compten amb el suport dels responsables del bar Calders, ubicat al mateix passatge. Entre tots, treballaran per convertir l’espai en un focus cultural actiu.

Un equip amb professionals del món del llibre

Cutillas i Sucunza tenen molt clar qui volen al seu equip de llibreters. Escriptors, traductors i professionals del món editorial “amb ritmes de feina i ingressos monetaris irregulars” són els principals candidats per donar vida a la Calders. Així, la intenció dels responsables és crear un grup flexible de botiguers “amb la garantia que qui atén els clients té un bon coneixement del món editorial”, assegura Sucunza.

 

Abel Cutillas | Foto de Carles Domènec

 

Tot i que encara falta reformar el local, els seus responsables ja estan elaborant el programa d’activitats. Una col·lecció de pòsters d’Edicions Poncianes estrenarà el racó dedicat a les exposicions, on també tindran lloc presentacions i altres propostes. Sucunza destaca que “no volem funcionar com un espai buit a omplir amb el que sigui, sinó com a comissaris, treballant perquè cada acte disposi de la seva personalitat i estigui relacionat amb el món del llibre”. Ara per ara, tenen la mirada posada en el mes d’abril, quan esperen haver-ho enllestit tot per posar en marxa la llibreria.