La Bressola, la Comunitat Sikh i Softcatalà, finalistes del IV Premi Martí Gasull i Roig

24.01.2017

La Bressola, la Comunitat Sikh i Softcatalà són els finalistes d’enguany del IV Premi Martí Gasull i Roig, que reconeix la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana. El jurat ha seleccionat els tres finalistes d’entre les més de 300 propostes que ha rebut.

Martí Gasull, un dels fundadors de Plataforma per la Llengua

El guanyador s’escollirà per votació popular des d’aquest dilluns i fins al 13 de febrer a través del web del premi. El guanyador es donarà a conèixer durant l’acte de lliurament, el 27 de febrer a les 19h al Teatre Poliorama de Barcelona. Cada participant haurà de registrar-se i només podrà votar una vegada.

A banda d’aquest premi, enguany se n’hi afegeix un de nou, el Premi Especial del Jurat, de caràcter honorífic i que es concedirà a persones que s’hagin distingit per la seva trajectòria en la difusió de la llengua. El jurat està format per Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, Pilar Roig, mare de Martí Gasull, el filòleg Jordi Manent, Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, el periodista Joan Maria Pou, la mestra i escriptora valenciana Rosa Serrano, l’escriptor Jaume Cabré i Xevi Xirgo, director d’El Punt Avui.

La Bressola

És la xarxa d’escoles de la Catalunya del Nord que des del 1976 forma estudiants amb un sistema d’immersió lingüística en català. Tot i la política lingüística de l’estat francès, les famílies nord-catalanes, a les diferents comarques sota administració francesa, tenen una xarxa educativa en la qual el català és la llengua natural i compartida de socialització i en la qual els valors del compromís pel patrimoni cultural i sentimental del país són presents. Actualment la Bressola té un total de set centres educatius —6 escoles de maternal i primària i 1 centre de secundària—, on més de 1.000 alumnes viuen en català a la Catalunya del Nord.

Comunitat Sikh de Catalunya

La comunitat sikh prové del Panjab, la regió dels cinc rius del nord-est de l’Índia i rep cursos d’aprenentatge de català per arrelar-se a la societat catalana. Al territori catalanoparlant es calcula que hi viuen prop d’uns 12.000 sikhs, que es concentren sobretot a Barcelona i a les comarques gironines. Les primeres persones d’origen sikh van arribar aquí durant la dècada dels vuitanta, i el 1992 van crear el primer espai de culte, el Gurudwara. Actualment compten amb nou temples distribuïts en diferents ciutats on reparteixen el langar (menjar gratuït) i on s’han impartit classes de català.

Softcatalà

L’associació Softcatalà va néixer l’any 1998 sota l’empenta d’un grup d’usuaris d’Internet que desitjava millorar la presència del català a les eines informàtiques. De manera desinteressada, els membres de l’entitat han traduït i difós programari en català. El portal també ha ideat eines perquè els desenvolupadors de programes puguin adaptar les seves novetats als internautes catalanoparlants. L’associació ha col·laborat amb el TERMCAT per adaptar al català els termes relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació. Softcatalà té eines útils per als internautes, com serveis de traducció, correcció, diccionaris i aplicacions de diversos sistemes operatius.