La bona educació

Les jornades Mutare Educació volen incentivar el poder transformador de la cultura en general a partir d’espais que posen en diàleg el sector educatiu i el cultural.

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

No fa gaire, a Núvol parlàvem sobre els aprenentatges vitals que aporta estudiar literatura a les aules d’escola. Les jornades Mutare Educació, una iniciativa de la Fundació Carulla, volen incentivar aquest poder transformador de la cultura a partir d’espais que posen en diàleg el sector educatiu i el cultural. Mestres, educadors, artistes i agents culturals estan convidats a aquest esdeveniment que tindrà lloc entre els dies 2 i 4 de juliol a la Nau Bostik de Barcelona.

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, defineix el Mutare Educació com un projecte en la nova línia social, cultural i educativa que impulsa la institució: “L’objectiu principal és establir què podem fer perquè la cultura i les arts siguin sistèmiques i transversals a l’escola, que no ocupin un espai aïllat”. Aquestes jornades, doncs, ofereixen un espai de diàleg i de formació destinat a construir de forma conjunta discurs i mètodes per tal d’introduir la cultura a la pràctica educativa. Tot això, entès amb voluntat transformadora: “Mutare proposa, amb la cultura, transformar l’educació, que al seu torn transforma les persones, que son qui transforma el món”, afirma Esteve.

Les jornades es divideixen en dues parts. La primera, Mutare Plenària, tindrà lloc el 2 de juliol i està dirigida a un màxim de 250 persones (tot i que la convocatòria és oberta, està especialment pensada per a persones provinents del sector educatiu o cultural). La conferència inaugural anirà a càrrec d’Angélica Sátiro, consultora d’innovació de projectes educatius. Sátiro és directora de Casa Creativa i presidenta de l’associació Crearmundos. La sessió també compta amb la participació de Marta Esteve i Frank Sabaté, mestre a l’escola Projecte de Barcelona.

El principal objectiu d’aquesta primera trobada és establir xarxes entre els dos mons, fet que, segons Guillem Bagués, tècnic de projectes educatius de la fundació, resulta una novetat: “Actualment existeixen pocs espais que posin a treballar conjuntament el sector educatiu amb el cultural”. D’aquesta manera, es vol identificar a partir de quins mecanismes es fa efectiva la participació d’actius culturals en entorns educatius. Això s’assolirà a partir del Mutare Inspira, quatre xerrades inspiradores de petit format que relaten quatre experiències de relació cultura–educació que han resultat exitoses, és a dir, projectes culturals que han treballat en escoles i que han estat sostenibles en el temps. Tot seguit, els assistents participaran en un workshop on redactaran conjuntament un document que, Bagués afirma, “servirà de full de ruta per determinar part del contingut dels següents dies del Mutare. Les conclusions de les jornades serviran per configurar futurs espais del mutare educació, així com el tipus d’acompanyament que es farà en els propers premis Baldiri de la Fundació Carulla”.

La segona fase del Mutare (3 i 4 de juliol) té un caràcter més formatiu. S’hi ofereixen quatre tallers en dos dies que tracten de donar eines a educadors per tal d’introduir les arts en la seva pràctica docent. Aquests tallers es divideixen en quatre eixos: el moviment (a càrrec d’Aimar Pérez), el dibuix i la pintura (Rafa Castañer), fotografia (Tanit Plana) i la fusió de llenguatges artístics (Cento Carbó i Noemí Rubio de l’organització dedicada a l’acompanyament de processos artístics Comunitària). Tot el que s’hagi après i compartit al llarg de les jornades, es posarà en comú en cinc espais de diàleg, assignats cadascun a un centre educatiu. L’assistent podrà veure com les innovacions plantejades a les jornades ja s’estan encarnant en projectes educatius reals.

Pots trobar més informació i inscriure’t al Mutare Educació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació