La biblioteca de Bin Laden

31.05.2015

Fa uns dies, el govern dels EUA va desclassificar uns documents sobre l’Osama bin Laden que es van localitzar a les instal·lacions on s’amagava a Abbottabad, al Pakistan, durant la incursió que tingué lloc el maig del 2011. Entre els papers desclassificats hi ha la llista dels llibres que llegia Bin Laden, un document que permet reconstruir una mica la biblioteca del líder d’Al-Qaida.

Osama Bin Laden

Osama Bin Laden

Els documents, anomenats de manera informal per l’Oficina del Director d’Intel·ligència Nacional com la prestatgeria del Bin Laden”, van des de cartes que aquest escrigué als seus successors i correspondència íntima amb membres de la seva família, fins a textos i llibres religiosos, articles i reculls de diari sobre l’evolució del món de després de l’11-S que ell mateix va ajudar a crear. A les instal·lacions d’Abbottabad també s’hi van trobar 39 llibres escrits en anglès, molts dels quals es podrien trobar en la prestatgeria de qualsevol estudiant de doctorat de relacions internacionals: títols com Obama Wars del Bob Woodward, un parell de llibres del Noam Chomsky o The Rise and Fall of the Great Powers del Paul Kennedy.

Un home claustrofòbic

La correspondència entre el Bin Laden i els líders d’Al-Qaida revela un home cada cop més claustrofòbic i aïllat a Abbottabad. Escrivia notes en un ordinador que després eren extretes d’amagat mitjançant un llapis de memòria. En una de les cartes que va enviar a una de les seves esposes, la Khairiyah (qui va fugir de l’Iran), li parla sobre la possibilitat d’abandonar Abbottabad i assumir els riscos de trobar un nou amagatall.

Segons ha informat The Washington Post Osama Bin Laden narra, en un document de tres pàgines, els esforços que va fer per reunir la seva família, tot i que diu que les seves propostes eren denegades per l’Abu Ahmed al-Kuwaiti i el seu germà, els responsables de la protecció del líder d’Al-Qaida i les famílies dels quals també vivien a les instal·lacions d’Abbottabad. “Pel que fa a la seguretat, s’estan cansant del fet que jo estigui aquí amb ells i tot el que això comporta”, escrivia el Bin Laden. “Estan arribant a tal nivell de cansament que s’estan tancant en banda, i han demanat de deixar-nos a tots”. Bin Laden havia arribat a proposar certs acords, com per exemple permetre una visita temporal de la Khairiyah o fer que reemplacés a algun altre resident de les instal·lacions de manera que el nombre total de persones no augmentés. Però totes les propostes eren denegades pels seus protectors, explicava el Bin Laden, i això l’incitava a considerar la possibilitat d’abandonar-los.

Apuntar-se a Al-Qaida

D’una altra banda, un document trobat en el recinte mostra com de quotidià pot arribar a ésser el dia a dia, fins i tot en l’extremisme. Ja anteriorment hi havia hagut informes de com de meticuloses són molt sovint les pràctiques de comptabilitat d’Al-Qaida; i ara, el que semblen formularis de sol·licitud per formar part del grup terrorista, reforça la idea que fins i tot la jihad global requereix una bona quantitat de paperassa. El formulari trobat encoratja als usuaris a escriure les respostes de manera llegible i honrada abans d’encarar-se a tot un seguit de preguntes que estan a mig camí entre un formulari per aconseguir un visat i un formulari d’accés a la universitat.

Formulari d'Al-Qaida trobat a les instal·lacions on s'amagava l'Osama bin Laden a Abbottabad.

Formulari d’Al-Qaida trobat a les instal·lacions on s’amagava l’Osama bin Laden a Abbottabad.

La traductora Rosa Rodríguez ha participat en l’edició d’aquesta notícia.