La Biblioteca comarcal de Blanes, premi Teresa Rovira

30.10.2015

La Biblioteca de Catalunya va acollir dimecres la quarta trobada de responsables de les Biblioteques Públiques de Catalunya, acte presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i en el qual també hi van participar el director general  d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i la cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, Carme Fenoll.

Gemma Ciuró, directora de la biblioteca comarcal de Blanes

Gemma Ciuró, directora de la biblioteca comarcal de Blanes avui a la Biblioteca de Catalunya

El conseller de Cultura va recordar que “en quatre anys hem inaugurat 73 biblioteques i més de 160 biblioteques s’han afegit a la xarxa, per la qual cosa,  les biblioteques ja cobreixen el  93,3% de tot el territori del país” , va afegir que “som al final d’un camí, d’un dels períodes més difícils i hem de saber enfocar el futur de les biblioteques adaptant-nos al propi sistema que ens envolta. Per això, les biblioteques han de seguir augmentant el seu paper dins la societat, dins la vida cívica del nostre país”.

Durant l’acte es va fer el lliurament del Premi Teresa Rovira i Comas a la innovació en biblioteca pública, guardó instituït pel Servei de Biblioteques i que enguany ha arribat a la seva tercera edició. El premi vol reconèixer els equipaments que hagin dut a terme projectes innovadors i hagin creat o reforçat la seva imbricació en el territori a través de la creació d’una xarxa social amb implicació d’agents diversos i hi han pogut participar totes les biblioteques públiques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que durant el 2014 hagin dut a terme projectes innovadors i hagin creat o reforçat la seva imbricació en el territori a traves d’una xarxa social.

La Biblioteca Comarcal de Blanes ha estat la guanyadora del premi pel projecte: “Biblioteca Jove: cap on caminem?”, pel qual ha rebut un paquet d’activitats de dinamització a mida valorat en més de 1.000 euros i un trofeu. La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, de Parets del Vallès, ha rebut un accèssit pel seu projecte “Els viatges de l’Andana 9 i ¾, o , Com conèixer la literatura infantil i juvenil en família de manera vivencial”.

En la trobada també es va fer entrega del Premi 3000 i del Premi 3000 Jr, premis convocats pel Col·legi Oficial Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya (COBDC) i el Servei de Biblioteques.

El Premi 3000 té per objectiu reconèixer la trajectòria professional de bibliotecaris i bibliotecàries. El Premi 3000 Jr. té com a objectiu reconèixer el millor treball de màster en l’àmbit de la biblioteconomia i la documentació, amb la voluntat de millorar la professió, valorant i donant visibilitat a les bones experiències.

Enguany el Premi 3000 ha estat atorgat a Míriam Sort pel seu projecte per millorar l’accés dels ciutadans a Catalunya a la normativa vigent de la Unió Europea. El premi consisteix en un ajut de 2.000 euros per dur a terme una estada professional a l’Oficina de Publicacions de la Unió Europea amb l’equip EUR_Lex (Luxemburg), així com la col·legiació gratuïta durant 1 any al COBDC i l’assistència gratuïta a dos cursos dels oferts pel COBDC.

El Premi 3000 Jr  ha estat concedit a Rubén Alcaraz Martínez pel seu treball  Anàlisis de requerimientos y prototipado de una aplicación web accesible para  personas ciegas basada en la API de Google Maps (Univ. de Barcelona / Univ. Pompeu Fabra). El premi consisteix en la col·legiació gratuïta durant 1 any al COBDC, un lot de llibres i/o subscripcions a publicacions periòdiques professionals per un import de 200 euros i la publicació del projecte al web del COBDC.

Joan Pluma va tancar l’acte anunciant que durant el primer trimestre del 2016 s’integraran els catàlegs i es posarà en marxa el préstec interbibliotecari. Pluma va reconèixer que la plataforma estatal e-Biblio no ha complert les expectatives que s’hi havien dipositat i va plantejar la necessitat de despegar una plataforma pròpia de préstec digital en el futur. Pluma va tancar el seu discurs reclamant que la cultura sigui considerada realment com la quarta pota de l’estat del benestar, i va fer un agraïment final a Jordi Permanyer, que durant molts anys ha estat gerent de bibloteques a la Diputació.