La biblioteca com a fàbrica de creació

21.03.2017

La Biblioteca Pública de Cleveland és un centre obert a la innovació. A banda dels serveis habituals d’una biblioteca, disposa d’un laboratori obert a l’experimentació tecnològica, un makerspace. Els serveis que trobaríem aquí en una fàbrica de creació, a Cleveland estan integrats dins d’un recinte bibliotecari.

CJ Lynce, director del TechCentral de la Biblioteca Pública de Cleveland va impartir una xerrada  ahir a la Bibliotca Jaume Fuster

CJ Lynce és director del TechCentral de la Biblioteca Pública de Cleveland. Aquest dilluns ha participat a la 7a Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social, que organitza Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració del Departament de Cultura i la Diputació de Barcelona. Ens explica que el makerspace (un neologisme que data del 2011) és, com la mateixa paraula indica, un espai reservat per fer coses. El TechCentral de Cleveland ofereix als usuaris de la biblioteca la possibilitat de dissenyar objectes i fer-ne una impressió 3D, però també imprimir i tallar vinils, gravats en serigrafia, producció de vídeos, enregistraments musicals, etc. Tot gratuït gràcies al generós finançament públic.

“El makerspace és una porta d’entrada de molts usuaris que mai havia sentit la curiositat d’entrar a la biblioteca. No és, però, una estratègia per captar nous visitants, sinó que volem que els nostres usuaris de tota la vida descobreixin la multitud de coses que poden fer amb les noves tecnologies”. Lynce afirma que el makerspace és un bon espai per detectar i encaminar el talent de molts joves, però també ha de servir per fer descobrir la creativitat amagada de molta gent que no sap que en té. Lynce, que ha vingut a Barcelona convidat pel Consolat nord-americà i avui imparteix un taller a Can Fabra, ens diu que Cleveland ha estat una de les biblioteques pioneres, juntament amb la de Fayetteville, a Nova York, i la de Westport a Connecticut, que van ser les primeres.

Una de les obsessions de Lynce és obrir el makersapce a la comunitat i establir vincles de col·laboració amb altres institucions de Cleveland, com ara escloles, instituts o centres d’investigació universitària, com ara el think[box] de la Case Western Reserve University, que és un dels laboratoris on poden derivar usuaris hipermotivats que no en tenen prou amb les instal·lacions de la biblioteca. Cleveland té una gran tradició manufacturera, i el makerspace és una manera de renovar la vocació de fer coses amb eines i materials propis del segle XXI, com ara l’àcid polilàctic, amb què es fa la impressió 3D, un termoplàstic rígid que pot ser semicristal·lí o amorf, depenent de la puresa del caràcter del polímer i que és biodegradable. Per a Lynce, la impressió tridimensional és el cavall de Troia que ha de permetre introduir estudiants de nivells diversos en aquesta cultura de la creativitat.

Li pregunto com creu que evolucionaran d’aquí a vint anys aquestes fàbriques de creació. Lynce no gosa fer gaires profecies, però creu que en un futur no gaire llunyà hauríem de veure els resultats d’aquest esforç que fan per introduir els seus usuaris en el que en anglès s’anomena ‘design thinking’. “Es tracta de donar-los la possibilitat d’aprendre a crear coses noves i de manera col·laborativa. Les biblioteques americanes no es valoren tant pels materials que tenen en dipòsit sinó per la seva capacitat de generar espais de trobada i connexió de la comunitat. “La biblioteca, en definitiva, ha de ser un lloc on compartir informació”, diu CJ Lynce.

La 7a Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social ha estat organitzada per Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat, l’Institut Francès, el Goethe Institut i el Consolat General dels Estats Units a Barcelona.