La beca Desperta 2012 i El gran despropòsit

19.12.2012

El projecte El gran despropòsit de la Companyia de Teatre Estable de la Casa Real guanya la beca Desperta 2012. El premi, que es convoca per tercera vegada, consisteix en sis setmanes d’assaig a la Nau Ivanow, dues setmanes d’exhibició i el suport d’ aPortada en la comunicació.

Companyia de Teatre Estable de la Casa Real

El gran despropòsit és un espectacle delirant que explica com cinc ciutadans intenten sobreviure a una ona expansiva de longitud liminal obliqua transcontinenental (O.C.E.L.L.O.T.) que només es pot neutralitzar amb la veu humana cantant, és a dir “o cantes o t’esclata el cap”, explica la companyia que portarà aquesta esbojarrada història a escena.

La beca Desperta 2013, convocada per la Nau Ivanow i aPortada, ha estat atorgada al projecte El gran despropòsit, de la Companyia de Teatre Estable de la Casa Real. El jurat de la Beca Desperta ha valorat del projecte El gran despropòsit que trenca amb el musical convencional, aposta pel risc i és original en el plantejament. A més, la decisió del jurat també ha tingut en compte la solidesa del projecte i de l’equip que hi està treballant. El projecte de la Companyia de Teatre Estable de la Casa Real planteja la fusió, aparentment impossible, de la ciència ficció, el musical i la comèdia de l’absurd en un univers delirant ubicat en un futur apocalíptic.

El premi de la beca Desperta 2013 correspon a sis setmanes d’assaig als espais facilitats per la Nau Ivanow, i dues setmanes d’exhibició a la mateixa Nau (del 21 de Febrer al 3 de Març), i un espai per a la construcció d’escenografia, així com el suport de l’agència de comunicació aPortada per a la comunicació del projecte.

El jurat de la Beca Desperta 2013 està format pel periodista especialitzat Jordi Bordes; l’actor i director teatral Abel Coll; la productora Lola Davó; el dramaturg i director Llàtzer Garcia; el director teatral Ferran Utzet; la directora d’aPortada, Cristina Salvador i Frederic Roda, director de Teatre de Ponent, en representació de la Coordinadora de Teatres Independents de Catalunya (CTIC).

En total s’hi han presentat 39 projectes i respecte a l’edició anterior s’ha vist un increment de propostes, fet que consolida la Beca Desperta any rere any. Els altres projectes finalistes han estat País sense paraules, Si jo fos rei d’aquesta illa, 3 efímers Oceà.

D’aquests, el jurat ha concedit una menció especial a la Companyia Obskené, per la seva aposta pels nous llenguatges i l’exploració de nous públics teatrals. Aquesta menció especial es traduirà, per part de la Nau Ivanow, en oferir-los la possibilitat de fer residència al Viver de Creadors i utilitzar un espai per assajar i per a la producció i la investigació, una de les claus d’aquest projecte.

 

Companyia de Teatre Estable de la Casa Real ha obtingut la beca Desperta

 

Beca que creix any rere any

La Beca Desperta, amb només tres edicions, ja s’ha consolidat i ha vist créixer les propostes que s’hi han presentat, 11 més que en les edicions anteriors. A més, també hi suma suports: Aquesta edició comptarà amb la col·laboració de l’Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona, ELISAVA; els alumnes del seu Postgrau en Disseny Escenogràfic col·laboraran amb la companyia guanyadora  amb propostes per al disseny de l’escenografia de l’espectacle; la Coordinadora de Teatres Independents de Catalunya (CTIC) continua amb el seu important suport a la Beca Desperta, facilitant la programació de l’espectacle a les seves sales, molt important atenent a l’objectiu de la beca de facilitar l’accés al circuit teatral de les joves companyies; per últim, l’EMAV també torna a participar a la beca, a través d’alumnes de Producció i Realització, que s’integraran al’equip de la companyia per donar suport en els seus àmbits d’estudi.

El gran despropòsit és un espectacle delirant que explica com cinc ciutadans intenten sobreviure a una ona expansiva de longitud liminal obliqua transcontinenental (O.C.E.L.L.O.T.) que només es pot neutralitzar amb la veu humana cantant, és a dir “o cantes o t’esclata el cap”, explica la companyia que portarà aquesta esbojarrada història a escena.

La Companyia de Teatre Estable de la Casa Real neix a Barcelona l’any 2009 com a punt de trobada entre persones de diferents disciplines de les arts escèniques que comparteixen la mateixa manera d’entendre la creació teatral. Fins ara han dut a terme els següents espectacles: Georg i Sarah o la mort de Mersault, Huida de camas, Interior con goteras Espaldas rotas. Enguany s’han constituït com a associació cultural.

La beca Desperta s’emmarca dins l’Àrea de Creació i Promoció de la cultura de la Nau Ivanow, una àrea multidisciplinària, amb un plantejament que permet abordar qualsevol tipus d’expressió artística. Tot unint en un projecte els dos pilars de la Nau Ivanow, creació i difusió, Desperta vol contribuir a l’entrada dels joves creadors a les xarxes de creació i difusió artística, a través de l’establiment del marc adient per al contacte tant amb el públic com amb els programadors. Amb l’estreta col·laboració d’aPortada Comunicació, es va engegar aquesta beca amb la voluntat de donar suport a la creació teatral més jove i fresca, tot oferint un espai amb les condicions tècniques adients per a la creació, producció i exhibició d’una obra de teatre, així com els recursos necessaris per a la difusió i comunicació del projecte.