La Batalla de Culloden, una història escrita pels jacobites

El Born CC va acollir el dia 27 de novembre la conferència “Guanyar la batalla de la precisió: el paper de l’arqueologia en la interpretació i la presentació al públic del camp de batalla de Culloden”.

Carolina Zarauza Andradas

Carolina Zarauza Andradas

Graduada en Història (UB). Cursant Màster de Gestió Cultural (UOC)

El Born CC va acollir el dia 27 de novembre la conferència “Guanyar la batalla de la precisió: el paper de l’arqueologia en la interpretació i la presentació al públic del camp de batalla de Culloden”. El seu ponent va ser Tony Pollard, director del Centre d’Arqueologia dels Camps de Batalla, professor titular d’Història a la Universitat de Glasgow i coordinador del Màster en Arqueologia dels Conflictes i els Camps de Batalla.

Manifestants protestant contra la construcció de vivendes al jaciment de Culloden

La conferència va tractar de l’explicació de les representacions del camp de batalla de Culloden d’ençà que es va donar a conèixer al públic al segle XIX fins a l’actual revisió de la seva història gràcies a les investigacions arqueològiques. Un dels elements destacats de la Batalla de Culloden és l’existència de registres i de mapes dels jacobites, per això Tony Pollard considera que “no és un simple camp de batalla, és l’excepció a la norma, és la demostració que la història no solament l’escriuen els guanyadors”. També va destacar que el jaciment de Culloden ha sofert moltes interpretacions, “des de programes nacionalistes fins a conflictes d’actualitat més subtils”.

El conflicte de Culloden va tenir lloc l’any 1746 i es situa en un marc de canvi polític on els Stuart reclamen la corona. La visió tradicional d’aquesta batalla l’ha reduït a un enfrontament entre anglesos i escocesos, o catòlics i protestats. Aquesta visió també ha formulat una narrativa errònia en el cas dels exèrcits, ja que ha presentat el bàndol governamental com a avançat i posseïdor de l’última tecnologia i els jacobites com una insurrecció rebel de clans, salvatges, desorganitzats i amb faldilles, de les terres altes escoceses. La percepció errònia d’aquest conflicte està relacionada amb el romanticisme del segle XIX, que va generar una solidaritat i una mitificació envers els perdedors. És a partir d’aquest moment quan el camp de batalla es converteix en una atracció pels turistes, on fins i tot els visitants han arribat a robar ossos de les tombes jacobites com a souvenirs. Però no va ser l’únic error generat, ja que n’hi ha d’altres que perduren fins als nostres dies, com un mapa del camp de batalla del 1801 on la línia “escocesa” era massa propera a la governamental o les làpides de les tombes jacobites estan separades per clans. Segons Tony Pollard, “ni en aquell moment existien les separacions de les vestidures per clans tal com les entén avui en dia, ni l’exercit governamental es va dedicar a separar els cossos”.

Un arqueòleg amb un detector de metalls

L’arqueologia efímera és un repte, però en aquest cas el jaciment de Culloden és especial, pel seu estat de conservació, perquè és arqueologia d’un succés que no va durar més de mitja hora i sobretot perquè gràcies a les traces arqueològiques trobades sobre aquell dia s’ha pogut canviar el discurs històric formulat sobre la batalla i sobre els jacobites.

La versió actual del conflicte de Culloden destrueix molt mites fonamentats al llarg dels segles. La batalla va ser el final d’una revolta que va durar uns seixanta anys des de la revolució gloriosa on la família Stuart va ser deposada. Aquest conflicte va tenir lloc a Culloden, ciutat que es podia assimilar a la capital de les terres del nord i on l’exèrcit jacobita havia retrocedit després d’una sèrie d’incursions. L’exèrcit jacobita no solament estava format per escocesos sinó també per francesos i irlandesos, mentre que el governamental entre els seus regiments en tenia quatre que pertanyien a les terres altes. Els exèrcits posseeixen una varietat de nacionalitats, fet que desmunta el mite de la lluita entre escocesos i anglesos.

Baioneta recuperada al camp de batalla de Culloden (1745)

L’orografia del jaciment va canviar elements de la construcció de l’enfrontament, el terreny no era pla, sinó que tenien canvis subtils com petites serralades, turons i sots, i això va permetre que l’exèrcit governamental assetgés els jacobites, que van quedar desprotegits. És important conèixer com un element tan simple com l’orografia pot canviar la situació en una batalla. De les restes visibles del jaciment en queden alguns murs que van utilitzar els jacobites per defensar-se, però potser el més interessant del jaciment són els artefactes trobats. Durant la conferència es va mostrar un mapa dels projectils trobats al camp de batalla, on es va demostrar que existien més bales del bàndol jacobita, i es van desfer així teories sobre les seves tàctiques militars i es va confirmar l’ordre que es va donar a aquest exèrcit: disparar fins a l’últim moment. També es van trobar una sèrie d’artefactes en llauna, semblants a unes bombes que disparen projectils en dispersió, i que canvien també la idea que els jacobites eren un exèrcit tecnològicament anquilosat. La temàtica dels projectils al camp de batalla va ser molt interessant sobretot per elements curiosos, com ara bales tallades per espases.

Al final de la conferència Tony Pollard va destacar l’element més curiós de Culloden, que és una peça de la culata d’un mosquetó que va quedar marcada per un impacte d’una bala. Per ell és especial perquè està molt ben conservada i perquè segurament marca l’últim moment de vida d’un soldat que va lluitar a la batalla. Sobre aquesta peça es va lamentar perquè a l’exposició del centre de visitants no hi ha cap interpretació.

https://www.youtube.com/watch?v=-OFQkobkIYs

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació