La Barcelona refotografiada de Mark Klett

17.05.2012

Imatges de la Via Laietana superposades

 

 Aquest cap de setmana és l’última oportunitat per veure a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’exposició “Refotografiar Barcelona amb Mark Klett“, que és presentada per l’Arxiu i “Arqueologia del Punt de Vista”.

“Refotografiar” és una tècnica que consisteix a tornar a fotografiar una escena prèviament enregistrada tractant d’evidenciar el pas del temps mitjançant la confrontació de diverses imatges obtingudes al mateix lloc però en moments diferents.

La tècnica participa tant del fotomuntatge com de la realització d’un trencaclosques visual o les inscrustacions d’imatges que les tècniques digitals actuals permeten fer amb tota classe de fotografies.

El punt de partida d’aquesta exposició va ser l’encàrrec que va fer l’Arxiu al fotògraf nord-americà Mark Klett per tal d’impartir un taller a Barcelona, en el qual van participar vuit fotògrafs catalans. El taller es deia “Working across time: Rephotographing images of place. Mark Klett és geòleg i professor de fotografia de l’Arizona State University, conegut en especial pels seus treballs de refotografia.

Al taller hi van participar John Frederick Anderson, Pedro Arroyo, Isabel Codina de Pedro, Marta García Hoyos, Isidre Santacreu, Javier Sardà, Manuel Serra i Laura Viñals. L’exposició mostra alhora els treballs de Klett, els dels alumnes, i també una col·lecció de fotografia antiga del fons de l’Arxiu.

Mark Klett ja havia començat a utilitzar aquesta tècnica a finals de la dècada del 1970 en el projecte “The Photographic Survey Project”, en el qual va refotografiar els escenaris de l’Oest nord-americà que s’havien documentat en expedicions del segle XIX. D’aquell projecte es reprodueix en el catàleg una gran panoràmica del “Grand Canyon” realitzada el 1882 i refotografiada el 2007. Arran d’això, Klett va rebre l’encàrrec d’aplicar la tècnica a la ciutat de Barcelona.

En abordar la ciutat de Barcelona, Klett va triar la panoràmica de la ciutat des de Miramar a Montjuïc, producte del qual son les dues grans panoràmiques realitzades pel fotògraf americà, en les quals l’autor ha utilitzat imatges fotogràfiques dels segles XIX, XX i actuals, així com gravats antics quan no existia la fotografia, des de la gran panoràmica de 1572 d’autors alemanys, reproduïda dins “Civitates orbis terrarum”, una ciutat encerclada per les muralles, fins a l’actualitat també, entre d’altres, els cinc fragments de “Vista de Barcelona des de Montjuïc” de Jean Laurent, feta cap a 1870.

El resultat és un curiós fotomuntatge trancaclosques amb fragments de les antigues muralles, de les xemeneies del Paral.lel, dels horts encara llavors existents, fins a monuments i edificis emblemàtics de la ciutat com la catedral, Santa Maria del Mar, el monument a Colom o les torres de l’aeri de Sant Sebastià. Per canviar ha canviat fins i tot la línia de la costa, ja que a l’edat mitjana la sorra del mar arribava fins a Santa Maria…Klett ens proposa així una mirada interessant sobre el pas del temps, els canvis a través dels segles de la fisonomia de la ciutat, els encerts i també els errors observats a vista d’ocell.

Vuit fotògrafs van participar al taller de Mark Klett. Cada un d’ells va triar uns indrets característics de la ciutat per obtenir mitjançant la refotografia un collage o fotomuntatge d’un racó característic i la seva evolució a través del temps.

Sardà en va fer unes de l’Estació de França. Sobre una foto actual amb un tren de línies aerodinàmiques incrusta una foto de 1926 on apareix el rei Alfonso XIII i la seva família esperant a l’andana. Arroyo va emmarcar la seva proposta en la plaça d’Antonio López, on apareix el principi de Via Laietana, afegint però, uns arcs a punt d’enderrocar de l’antic convent de Sant Sebastià, recuperats en unes fotos de 1926-27.

Isabel Codina ha jugat amb unes perspectives de la Via Laietana, on fa un joc de comparacions entre una imatge dels anys ’30 amb una columna de mossos d’Esquadra i en paral.lel veiem un disciplinat ramat de turistes japonesos actuals. Aquestes sorprenents juxtaposicions provoquen resultats sorprenents, irònics i finsi tot surrealistes. És significatiu que la tècnica del fotomuntatge i del collage fos molt utilitzada pels fotògrafs avantguardistes dels anys ’20 i ’30. L’efecte és volgut? És un resultat sorpresa?

Tot això i més trobareu a l’exposició “REFOTOGRAFIAR BARCELONA AMB MARK KLETT”. Els que no hi sigueu a temps, s’ha publicat un ampli catàleg que recull nombroses fotografies en b/n i color, textos, biografíes de fotògrafs en català, castellà i anglès.

ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA

Exposició del 2 febrer al 19 maig 2012.. Plaça Pons i Clerch, 2. 08003 Barcelona. Tel. 932.563.420  www.bcn.cat/arxiufotografic