Kosmopolis, la festa de la literatura

3.03.2015

Traieu les agendes, la festa de la literatura amplificada ja és aquí. Del 18 al 22 de març tindrà lloc la VIII edició del Kosmopolis al CCCB que, enguany, girarà al voltant de les noves narratives periodístiques, l’evolució del periodisme d’investigació i la influència de W.G Sebald, que també serà el centre d’una nova exposició. A més, el certamen commemorarà el 150 aniversari de la publicació d’Alícia en el País de las Meravelles, “una obra ferotgement contemporània que ens interpel·la sobre el sentit i l’absurditat del nostre món” segons Juan Insua, director del Kosmopolis.

W.G Sebald

W.G Sebald

Per Insua “Cada nova edició de Kosmopolis explora el que està passant en aquest territori en què la literatura, en la seva concepció més oberta, reinterpreta el passat, imagina el futur i ens permet entendre un present sempre canviant. La literatura s’expandeix amb les seves pròpies armes i també amb l’ajuda de la resta de les arts i les ciències”. Un any més, doncs, el Centre de Cultura Contemporània es convertirà en un espai de trobada entre lectors, escriptors, guionistes, músics i periodistes. Enguany, entre els autors convidats destaquen David Grossman, l’última revelació de la literatura nord-americana Rachel Kushner i William T. Vollmann, considerat per David Foster Wallace una de les veus més singulars de la seva generació. A continuació us oferim algunes de les activitats d’aquesta edició:

La tria de Núvol:

La literatura catalana no s’empassa l’excés?: “El que m’agrada més d’Espanya és la sobrassada del Mercadona», afirma sense embuts l’escriptor Michel Houllebecq. Un pensa segons el que s’empassa. Hi ha una relació directa entre el que es menja i el que s’escriu. Bel Olid i Borja Bagunyà presentaran una performance literària sobre el consum de l’escriptor moderada pel periodista i escriptor Jordi Nopca.

Nous prescriptors: qui diu què cal llegir? De quina manera els nous influencers (booktubers, bloguers, personatges mediàtics) contribueixen a la dinamització del mercat del llibre i en qui recau avui la credibilitat de la prescripció de lectures? Les noves formes d’apoderament, col·lectives i plurals, plantegen un altre interrogant: els lectors i bloguers estan desplaçant l’elitització en el sector del llibre? Bernat Ruiz Domènech, Jenn Díaz, Javier del Puerto, Carles A. Foguet.

La velocitat de la ficció: Rachel Kushner conversarà sobre l’estat de la literatura nord-americana actual amb Eduardo Lago. Rachel Kushner s’inscriu en una direcció que incorpora elements procedents d’una considerable diversitat d’àrees, principalment les arts visuals, la filosofia i el compromís polític, i tot plegat es resol en una escriptura que aposta decididament pel poder de la ficció pura

7 motius per creure en un gran futur del periodisme:  La fi dels monopolis, les narratives digitals, les noves eines per a la investigació i la necessitat dels usuaris de trobar filtres i referents per evitar la infoxicació obren oportunitats enormes i urgents al periodisme. Carles Capdevila, director del Diari Ara, explicarà per què, tot i que cal canviar ràpidament, creu que “els millors anys del periodisme vénen ara”.

Adoptar una llengua: En un món globalitzat, cada vegada hi ha més escriptors que es traslladen d’un país a un altre i que també comencen a escriure en l’idioma del seu país d’acollida. Com viuen diferents autors aquest procés? Com canvia la cultura d’un país a través d’una creixent diversitat de veus literàries? Un debat protagonitzat per Marjana Gaponenko, Abbas Khider, José F.A. Oliver i Klaus Hübner.

El llegat sebaldià al segle XXI:  Cristina Rivera Garza i Camille de Toledo buscaran ponts entre la generació de W. S. Sebald o Art Spiegelman i les posteriors. Formes contemporànies de narrar la història i el seu dolor.

Sèries pel canvi social: De l’Ala Oest de la Casa Blanca a Borgen, de The Wire a The Thick Of It, la ficció televisiva ens ha mostrat durant els darrers vint anys maneres molt diferents de fer política i de concebre els polítics. La democràcia està en perill i així ens ho fan saber les sèries de televisió del segle XXI, ja sigui des de la utopia d’Aaron Sorkin o l’hiperrealisme de David Simon. Una xerrada de Pep Prieto, Enric Ros i Serializados.

El gat de Chesire d'Alícia en el País de les Meravelles

El gat de Chesire d’Alícia en el País de les Meravelles

Llibreries i estratègies de supervivències: Com a conseqüència de la crisi i del creixement tant de les botigues de comerç electrònic com del consum d’e-books, són moltes les llibreries que durant els últims anys han tancat arreu del món. No obstant això, al mateix temps, moltes altres han començat el seu camí i en molt poc temps s’han convertit en actors rellevants del seu entorn. Abel Cutillas, Alejo Cuervo, Nicolás Weber i Fe Fernández Villaret faran balanç de la seva experiència en un moment en què la caiguda de les vendes de llibres, el creixement de la quota de mercat de les botigues en línia i l’augment de l’oferta de continguts digitals amenacen la viabilitat futura del seu negoci.

Un narrador, un biògraf i un editor: Juan Marsé, Josep Maria Cuenca i Jorge Herralde parlaran de Mientras llega la felicidad, de Cuenca, i les intenses i complexes relacions que caracteritzen el vincle entre la vida reflectida en el paper i la vida tout court. Un diàleg a tres bandes entre la «víctima» biogràfica, el biògraf i l’editor.

Alícia i els somnis de la raó: En un món de bojos, Alícia és la veu de la raó. Els llibres de Lewis Carroll es poden llegir com una defensa de l’individu en una societat abusiva que li nega el dret de qüestionar les autoritats, d’oposar-se a la injustícia i de defensar la seva pròpia identitat. En aquest sentit, Alícia és la nostra ferotge contemporània. En parlarà l’escriptor i traductor Alberto Manguel.

Podeu consultar la programació sencera clicant aquí.