KNKNIGHGH: Explorant noves regles del joc

26.01.2019

El trompetista Nate Wooley i el seu quartet van actuar al CCCB dins les Sampler Sèries, mostrant els nous esquemes d’improvització que han desenvolupat en els seus treballs més recents, inspirats en la poesia d’Aram Saroyan i el teatre de Brecht.

Nate Wooley

Nate Wooley

La improvització musical és una activitat fascinant. Per algú acostumat a la tirania de les partitures, que un grup de músics pugui coordinar-se sense paraules per crear una obra diferent a cada concert sembla un acte de màgia, però la clau de tot plegat són les regles del joc establertes pels mateixos músics. El trompetista i expert improvitzador Nate Wooley, sentint-se estancat, va decidir desenvolupar noves regles, i el resultat és el seu projecte KNKNIGHGH (es pronuncia com knife, “ganivet” en anglès), que acaben de portar al CCCB, dins de la temporada de les Sampler Sèries.

Wooley proposa una estructura basada en petits fragments, composats per ell mateix, que s’interpreten en bucle. A partir d’un tema inicial, cada músic pot decidir en quina direcció avança la peça, a partir d’una sèrie de senyals acústics que indicaran als companys quin dels fragments han de tocar. Acompanyat de Lotte Anker als saxos, Felix Henkelhausen al baix i Dré Hočevar a la bateria, van interpretar dues peces de Minimalist Poetry, el primer treball del grup, inspirat en l’obra d’Aram Saroyan (conegut pels seus poemes d’un sol mot), seguides per un parell de les més recents Brecht Series, que suposen un altre enfocament de la interacció entre els músics. El contrast es va manifestar sobretot en les transicions: mentre que a Minimalist Poetry els canvis eren suaus, com si fossin premeditats, a les Brecht Series hi trobavem una interacció més discordant que, tanmateix, tenia sentit dins de la seva lògica. Amb un so personal que es movia entre el virtuosisme i l’exploració de sonoritats agresives, el conjunt va exhibir un espectacular nivell interpretatiu i una sorprenent inventiva, especialment pel què fa a Hocevar i el seu imaginatiu us dels plats.