Juneda guardona la poesia amb dos premis per a joves i grans

23.01.2018

Una de les maneres que tenen els poetes per promocionar-se són els concursos, i a Juneda, a prop de Lleida, n’organitzen dos: el premi de poesia Joan Duch per a joves escriptors i el premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva. Us expliquem en què es basen i com participar-hi.

Premis literaris per a totes les edats | Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Juneda i l’Editorial Fonoll han convocat la dinovena edició del premi de poesia Joan Duch per a joves escriptors i el segon premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva. El termini per presentar les obres aspirants finalitza el 12 de febrer de 2018 i el veredicte es farà públic durant l’acte literari que se celebrarà a l’Espai Cultural la Farinera de Juneda el dissabte 24 de març de 2018.

19è Premi de Poesia Joan Duch

Joan Duch (1899-1929) fou un poeta noucentista de la vila de Juneda que prengué Josep Carner com a màxima referència. Tot i estudiar peritatge mercantil, es dedicà a la literatura i al periodisme. Compaginà aquestes passions amb el seu càrrec a la junta directiva de la joventut nacionalista de Juneda, adherida a la Lliga regionalista. Duch formà part de la lleva del 1920, però se’n lliurà després de declarar-se inútil. Aviat se li declarà la tuberculosi. Durant la seva curta vida es dedicà a llegir, traduir i escriure poesia, narrativa breu i cròniques d’àmbit cultural. Va morir el 19 de gener del 1929 als 30 anys.

El Premi que es ret en el seu honor arriba aquest any a la dinovena edició. En l’edició anterior es va guardonar Anna Gas pel poemari Crossa d’aigua. En aquest concurs hi poden participar persones que no hagin superat els 35 anys. Els treballs han de tenir una extensió mínima de 250 versos. Les obres participants han de ser inèdites i escrites en llengua catalana; no han d’haver estat guardonades en altres certàmens literaris ni s’han d’haver presentat a cap altre concurs pendent d’adjudicació́. Tampoc no han d’estar compromeses o en tràmits de publicació́ en cap editorial. Es poden presentar fins el 12 de febrer i trobareu les bases completes aquí.

2n Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva

Carles Hac Mor (1940-2016) fou un escriptor lleidatà autodefinit com a ‘infrapoeta’. Va començar a conrear gèneres d’invenció personal a partir de la dècada del 1970, com ara l’escalaborn, la paraparèmia i l’hiposeptimí, a través de llibres de poemes, assaigs, antinovel·les, obres de teatre, guions i videocreacions. Entre el 1973 i el 1975 va practicar l’art conceptual amb el Grup de Treball i els anys 1970 i 1980 va cofundar les revistes d’art i poesia Tecstual, Ampit i L’avioneta, a més d’impulsar-ne algunes més. En el curs de la seva carrera havia obtingut el Premi Espais a la Crítica d’Art 1988 i el Premi Joan Fuster d’assaig del 1998. El 2012 va recollir el Premi Jocs Florals pel poemari ‘Dietari del pic de l’estiu’.

El premi que es ret en el seu honor va inaugurar-se l’any passat i ara encara la seva segona edició. La guanyadora de la primera va ser Mònica de Dalmau amb Escrit és crit, que l’autora definia com “productes inconscients d’una excreció sobtada i incontrolada”. En aquest concurs no hi ha límit d’edat. Els treballs han de tenir una extensió màxima de 160 versos. Poden tenir un format lliure, però imprimible a una tinta com a plaquette de 8 pàgines de 15 x 21cm. La plaquette és una publicació de mida petita que s’utilitza per obres literàries de curta extensió. Les obres participants han de ser inèdites i escrites en llengua catalana; no han d’haver estat guardonades en altres certàmens ni s’han d’haver presentat a cap altre concurs pendent d’adjudicació. Tampoc no han d’estar compromeses o en tràmits de publicació. Es poden presentar fins el 12 de febrer i trobareu les bases completes aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Hola molt bon dia,
    Gràcies per l’article: és important difondre les coses importants com aquestes, al servei de potenciar el talent i la creació.
    Però tanmateix aquesta informació és incorrecta o, més aviat, imprecisa: l’anterior guanyadora del Premi Joan Duch no és Ester Suñé, que va guanyar fa dos anys, sinó ANNA GAS, que va guanyar amb CROSSA D’AIGUA, un llibre magnífic, per cert, i que evidentment ha aparegut a l’editorial Fonoll i ha aconseguit bones mirades de Francesco Ardolino, Lluís Calvo o Josep Pedrals, per exemple.
    Gràcies!