Juliols en xancletes a l’Ateneu

29.06.2017

Els juliols són un mes diferent per a la cultura barcelonina: les institucions més doctes de la ciutat es calcen les xancletes i programen cicles pensats per surfejar sobre l’onada de calor que inunda la ciutat. Sigui un “Shostakóvich & Beers“, sigui un “Kurosawa en minifaldilla”, no queda ni un metre de verd sense aprofitar. I entre tota aquesta fauna estiuenca, l’Ateneu Barcelonès és un dels exemplars més veterans, que tornarà a obrir les portes del jardí romàntic a tots els públics amb una nova edició dels seus Juliols a la fresca.

El Jardí de l’Ateneu Barcelonès a la nit

Cinema

Arsenic and Old Lace: una comèdia en blanc i negre que ens transporta a una època on el cinisme i Hollywood eren com l’aigua i l’oli. Basada en l’obra de teatre homònima de Joseph Kesselring, el film narra la història d’un crític teatral (Cary Grant) que acaba de casar-se i visita les seves tietes. Durant la visita, descobrirà que darrere la seva entranyabilitat, s’hi amaguen una insospitada confusió entre caritat i tendències homicides. Pura comèdia sense pretensions ni ambigüitats postmodernes, pur Frank Capra. Dilluns 3.

El gran Lebowski: l’obra mestra dels germans Cohen ve de gust a l’hivern i a l’estiu, però una projecció a l’Ateneu ens ofereix la possibilitat d’homenatjar a The Dude (Jeff Bridged) i profanar el cor de la burgesia vestits en barnús i xancletes. El retrat més absurd i precís de la Califònria dels anys 90 que s’hagi fet mai, i una excusa per petar-se de riure sense deixar d’atendre a referències existencialistes. No oblideu demanar un White Russian. Dilluns 10.

Captain Fantastic: un dels hits hipsters del 2016 que, sorprenentment, no cau en cap dels clixés hipsters en què naufraguen moltes pel·lícules Indies. Imitant el retrat d’una família disfuncional a l’estil Little Miss Sunshine, seguim la història de Ben (Viggo Mortensen), que viu amb la seva dona i els seus sis fills als boscos del nord-oest d’Amèrica, aïllat de la societat i consagrat a l’ensenyament dels fills. Dimecres 12.

Pride: “El 1984, sent primera ministra Margaret Thatcher, el Sindicat Nacional de Miners convoca una vaga. Durant la manifestació de l’Orgull Gai a Londres, un grup de lesbianes i gais recullen diners per a les famílies dels miners, però el sindicat no els accepta. El grup decideix posar-se en contacte directament amb els miners.” Dilluns 17.

Teatre

Llibràlegs: Diàlegs teatrals amb els llibres com a rerefons: quatre converses entre dos personatges que no es repeteixen mai (interpretats per Mireia Piferrer i Albert Ausellé), amb una mateixa estanteria com a marc i l’amor als llibres com a fil conductor. Una proposta dirigida per Jordi Prat i Coll i fruit d’una col·laboració entre la llibreria Nollegiu de Barcelona i el festival Temporada Alta de Girona. Dimecres 5.

Música

Pol Prats Trio: per acabar, res més clàssic que música de jazz al jardí de l’Ateneu. Pol Prats al saxo, Marc Messeguer a la guitarra i Aleix Oliveras al contrabaix. Dimecres 19.