Juli González, entre el dibuix i l’escultura

L’exposició de la Vilacasas és un viatge íntim pels apunts i les notes de l’artista que no s’havien vist fins ara.

L’escultor Juli González és un tresor amagat entre la sorra del temps, per això, Espais Volart de la Fundació Vila Casas, gràcies a la col·lecció de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), ha decidit exposar dibuixos, papers i figures d’un artista que, com molts d’altres, va caure en l’oblit col·lectiu.

Juli González (1876-1942) va néixer a Barcelona en el si d’una família d’orfebres i artesans, i ràpidament se situà en un estadi d’ambició més creativa, continuant els passos escrits pel seu avi i el seu pare per tal de convertir el metall en escultures de sensualitats amagades. En un primer moment freqüentà el nucli d’Els Quatre Gats, on conegué la troupe d’artistes i intel·lectuals que es deixaven caure per cafès i tavernes i que moguts pel ritme de tertúlies i espectacles anaven a la recerca de fama i treball. Juli González pujà, tal com ja havia fet gran part de la bohèmia catalana, al trampolí que el catapultà directament a París. Allà, seguint els imperatius artístics de l’època, travà amistat amb Pablo Picasso, Manolo Hugué, Pau Gargallo i Joaquín Torres-García. A la capital de l’art, on es mouria sempre pels camins de la modèstia i la humilitat, se li obrí com un ventall tota una amalgama d’inspiracions i influències que recolliria per nodrir, amb el temps, la seva obra.

L’exposició de la Vilacasas és un viatge íntim pels apunts i les notes de l’artista que no s’havien vist fins ara. Mostra la seva vessant més genuïna. És a través d’esbossos que Juli González, a l’avantsala de l’obra, anticipa i conceptualitza el camí cap a la matèria. De fet, l’artista declinà l’abstracció, terme que sempre rebutjà, per emmarcar-se -malgrat l’aparent contradicció, però en un estadi de creació no menys complexa- en una figuració no figurativa. Una figuració que, en el seu cas, en comptes de sumar va restant, i es consolida en una depuració pensada al forn de la sensibilitat, per trobar, finalment, l’essència. La seva obra es despulla, a poc a poc, com dos amants que van deixant la roba estesa pels passadissos de casa seva per adonar-se que és a la pell on s’escriu veritablement la vida.

Els dibuixos, provatures de traç ràpid però calculat, sotmesos a les ordres de la línia recta, són el reflex més pur de la seva obra. Les figures de faccions robotitzades i de certa brusquedat estètica, quasi com ombres picassianes, queden reduïdes a línies d’arquitecte o enginyer, i amb elles s’evidencia un domini inqüestionable de la reducció formal i la geometrització del cos. En el dibuix realista de ressons acadèmics, Juli González neda en un mar que no li és del tot propi, i per això els replecs de la carn, en el seu excés, ofeguen a voltes la seva veu. És tan sols en els camins de l’esquematització que l’artista es defineix i balla còmodament al ritme de la seva pròpia música marcada per una obra que es dibuixa en l’espai i desafia el buit. Només cal recordar la seva Montserrat espantada, d’un realisme brusc, de pell aspre i to matemàtic que ja es deixa entreveure, convertit en un motiu reiterat, en els seus apunts. L’escultura, present al Pavelló de la República del 1937 a París, representa el prototip de dona treballadora, camperola catalana que sustenta el pes de tota una vida a les espatlles i que amb mocador al cap crida, encarnada en el seu propi crit, davant dels horrors de la guerra.

Amb tot, entre ferro amarg i soldadures d’exilis, Juli González forjà, menestral d’una vida que s’escrivia amb armes de foc i guerres imposades, l’austeritat formal que, partint sempre del dibuix, el seu màxim confident, esdevindria matèria escultòrica i que als peus de la tradició i l’artesania abraçaria, sens dubte, la modernitat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació