Judith Butler, última convidada al D.O. Europa

6.11.2015

L’última convidada al cicle D.O. Europa del Born Centre Cultural és, ni més ni menys, la professora i filòsofa Judith Butler, catedràtica de la Universitat de Califòrnia, Berkeley, i defensora dels drets humans. Destaca per la seva contribució al pensament feminista, a l’ètica, la filosofia política, així com a la seva teoria sobre la performativitat del sexe i la sexualitat.

La pensadora Judith Butler

La pensadora Judith Butler a la Universitat d’Hamburg l’abril del 2007

Influenciada per les teories de Freud, Lacan, així com Foucault i Derrida, Butler es va donar a conèixer pel seu activisme en els drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer. En una entrevista al Barcelona Metròpolis amb Fina Birulés l’any 2008, Butler afirmava: “Crec que no és apropiat parlar de gèneres bons i dolents: el gèneres és extramoral. Els qui volen establir gèneres normals i gèneres patològics o persegueixen regular el gènere estan absolutament i universalment equivocats. Hi ha operacions il·legítimes de poder que tracten de restringir la nostra idea del que el gènere pot ser, per exemple, en l’àrea de la medicina, del dret, de la psiquiatria, de la política social, en les polítiques d’imaginació, en les polítiques antiviolència”.

Amb el temps, s’ha acabat fent un nom entre els referents mundials en moltes altres disciplines acadèmiques com la filosofia, el dret, les ciències polítiques, els estudis de cinema o literatura, que l’han portat a ser reconeguda amb premis l’Adorno d’Alemanya (2012) o el Cavaller de les Arts de França (2015). Entre les seves obres destaquen llibres com El género en disputa, Mecanismos psíquicos del poder e identidad o la conferència del 2008 a Barcelona, Vulnerabilitat i supervivència, editada pel CCCB.