Judit Carrera, una directora pel CCCB

24.07.2018

Judit Carrera (Barcelona, 1974) ha impulsat cicles de conferències i debats sobre els grans reptes de la societat contemporània, amb la complicitat d’una àmplia xarxa d’intel·lectuals i institucions locals i internacionals. Ha estat la cap de Debats i Educació del CCCB, és la directora del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà i la cap de l’Arxiu CCCB. Ara entoma el repte de ser la nova directora del CCCB.

La nova directora del CCCB, Judit Carrera | Foto: Miquel Taverna / CCCB

A Vicenç Villatoro, fins ara director del CCCB, feia aproximadament nou mesos que se li havia acabat el contracte: el 15 de novembre del 2017. Però ell continuava exercint de mestre de cerimònies, segurament per culpa de discrepàncies entre el consorci del CCCB (format per la Diputació de Barcelona i per l’Ajuntament de la ciutat) a l’hora de decidir la composició del jurat. El relleu ha trigat a arribar, però ara ja sabem qui serà la nova directora de la institució: Judit Carrera. Sí, una dona, i treballadora del centre.

Judit Carrera ha estat la candidata triada pel comitè d’experts designats en la convocatòria pública que la Diputació de Barcelona va obrir el mes de febrer per nomenar la nova direcció del CCCB, amb motiu de la finalització del contracte del director Vicenç Villatoro. Aquest comitè ha estat presidit per Jaume Casals i format per Ester Pujol, Lluís Noguera, Ane Rodríguez, Saskia Sassen, Martina Millà i Pascal Beausse.

Carrera, Llicenciada en ciència política i de l’administració a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és la cap de Debats i Educació del CCCB, on ha estat la responsable de quatre grans projectes. Ha impulsat cicles de conferències i debats sobre els grans reptes de la societat contemporània, amb la complicitat d’una àmplia xarxa d’intel·lectuals i institucions locals i internacionals. Al CCCB, és també la responsable d’Educació, conscient que és en la intersecció entre el món educatiu i el cultural on es juga el futur de la cultura. És la directora del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, un observatori privilegiat de les ciutats europees en col·laboració amb els principals museus d’arquitectura d’Europa, i la cap de l’Arxiu CCCB, un espai multimèdia que posa a l’abast del públic els continguts creats pel CCCB al llarg dels seus anys d’activitat.

Com diu Joan Safont a La Llança, “la tria és una novetat en diversos sentits, ja que és la primera dona, la més jove dels quatre directors que ha tingut el centre, la primera que sorgeix del mateix equip del centre, i la primera nomenada després d’un concurs públic obert, deixant per primera vegada de banda els nomenaments polítics”.

Quins són els seus reptes?

Com explicàvem a Núvol al gener, i segons fonts lligades a la institució, la nova directora haurà de tenir clar que l’equip del CCCB és molt competent, però també que acumula molts anys de feina i que certs vicis són inevitables. Carrera, que ja coneix la casa, haurà de saber bellugar-se entre uns departaments que estan molt diferenciats i que poden arribar a creure’s que la seva feina és totalment independent de la secció del costat, mentre que el Centre es construeix gràcies al global de les seves aportacions.

De la nova escollida pel càrrec s’espera que introdueixi dinàmiques noves que permetin sortir el Centre d’uns paràmetres que estan molt estructurats, però caldrà veure si això és possible, tenint en compte que Carrera precisament forma part d’aquests paràmetres. També caldrà que vagi en compte amb el que li ve de fora: el CCCB pot sobreposar-se a la conjuntura política sempre que no es deixi influir massa per les institucions que el governen.

Tant la institució com la nova directora compten amb una trajectòria sòlida: l’organització està ben posicionada al mapa cultural de la ciutat i del país i la feina del seu equip està ben valorada. Desitgem sort a la nova directora que, insistim-hi, per primer cop a la història del CCCB no ha estat escollida a dit sinó a través d’un concurs públic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Comparteixo tot el que diu, Rius, i m’alegra molt que sigui la senyora Carrera la triada. L’auguri és boníssim. L’enhorabona.
    El gran vestíbul i les sales dels pisos van a velocitat de creuer: programació i èxit han estat notables.
    Ara, sempre m’ho ha semblat, queda per veure com les escales mecàniques d’accés a bones exposicions (pagueu, administracions, pagueu !) es veuen plenes de gent que puja i baixa a través dels grans vitralls, allò que fa patxoca i que serveix d’esquer als passavolants del Pati de les Dones, que no saben gaire que passa allí dedins.
    Escales i ascensors….que a veure si d’una punyetera vegada fan aquell espai accessible, clar, ben senyalitzat,…. funcionant !.
    Taquilles, entrada general subterrània, avisos, accessos,………s’entendrà algun dia tot plegat sense necessitat de fer un màster ni dels d’estil Cifuentes-Casado ?