Judit Canela i la capsa de llumins

27.04.2012
elna i capsa de llumins

Que aixequi la mà l’ésser humà que no hagi passat part de la seva infància repetint sense pietat “jo vull un gos”, “per què no podem tenir un gos?”, “no ho entenc”, “jo vull un gat”, “un lloro”, “un conill”… Ni una mà alçada, oi? Era previsible. Doncs aquesta situació tan familiar és el punt de partida de “L’Elna i la capsa de llumins”,  l’obra de Judit Canela que acaba d’editar Modernito Books, en castellà i en català; un llibre infantil primorosament il·lustrat que desborda imaginació i delicada malenconia, tan ric en detalls que entren ganes d’acomodar-se a la butaca a mirar-lo amb lupa.

portada_elna-llumins

Judit Canela (Barcelona, 1985) explica el seu procés de creació. “Primer vaig escriure un resum de la història, en deu línies aproximadament; a partir d’aquí vaig començar a dibuixar, i paral·lelament vaig anar treballant el text, afegint, tallant, adaptant… Els esbossos els vaig traçar a mà, a llapis, i després, a l’hora de composar i acolorir, vaig fer collages i vaig usar retoladors, aquarel·les, gouaches. Després ho vaig escanejar tot i ho vaig tractar amb ‘Photoshop’. L’autora es declara “amant d’allò retro” i acostuma a remenar en mercats de segona mà, on a vegades pesca tresors com, per exemple, revistes dels anys 30. Aquest aire de viatge en el temps, “d’oda al passat”, en paraules de Canela, impregna el llibre. I, si el lector s’hi fixa bé, trobarà trossos de mapes medievals, de diaris en diversos idiomes, de partitures antigues i de fotografies d’artistes de l’edat d’or del cinema, a més d’una tremenda varietat de textures i estampats que a estones fan creure que el paper, més que imprès, ha estat teixit, brodat i cosit càlidament. 

D’on va sortir la història? “És una mica autobiogràfica. Jo de petitona desitjava tota classe d’animals impossibles, com coales i lèmurs”, recorda l’autora. En trenta-quatre pàgines es condensa, misteriosament, la pena tan gran que pot sentir un quan és encara ben petit, i també la dificultat de saber renunciar al que un vol en benefici d’un tercer.

Elna i la capsa de llumins és la quarta peça de la col·lecció Modernito Books, i comparteix amb els seus antecessors (dues guies de museus per a nens i un conte de viatges espacials) la defensa del llibre com a objecte bell i artístic en si mateix i el respecte a la intel·ligència i sensibilitat del públic infantil.