Juan Carlos Martel, nou director del Teatre Lliure

18.01.2019

El període d’incertesa en què va endinsar-se el Teatre Lliure amb la sortida de Lluís Pasqual s’ha acabat avui amb el nomenament d’un nou director. El ple del Patronat de la institució ha consensuat que sigui Juan Carlos Martel qui agafi les regnes del teatre. Inesperadament, la direcció no ha estat encarregada a una dona, com molts, en el sector, preveien.

Juan Carlos Martel. | Foto: ACN – Teatre Lliure

Durant els últims anys, Martel, foguejat al costat de Carme Portacelli, ha estat ajudant de direcció de Pasqual. Com a director, Martel (Barcelona, 1976) ha comandat muntatges com ara Sis personatges (Homenatge a Tomàs Giner), L’inframón, Joc de miralls o L’espera. L’última peça que ha dirigit és Una Ilíada, text de Lisa Peterson i Denis O’Hare, vist a la Biblioteca de Catalunya i interpretat per Eduard Farelo.

L’equip i el plantejament de Martel ha estat aprovat per majoria absoluta, a proposta de la Junta de Govern, que ha escollit un dels dos aspirants seleccionats per la Comissió de Valoració després que aquesta estimés les onze candidatures que van concórrer al concurs per a la contractació de la direcció de la institució.

Segons la Comissió de Valoració, el projecte presentat per Martel és el més “complet i adient” per a la nova etapa del Teatre Lliure, atès que proposa “tot un seguit de mesures d’organització interna i remodelació del funcionament que, en bona part, coincideixen amb el procés de reformat ja iniciat per la Fundació”.

Pel que fa al projecte artístic, la Comissió destaca la “voluntat integradora i d’obertura” de Martel. També subratlla el propòsit d’incorporar “noves generacions de creadors” que satisfacin les necessitats d’aquesta nova etapa. El projecte artístic de Martel s’anirà coneixent en els pròxims mesos, quan el director i el seu equip i el Patronat i la Junta de Govern comencin a dialogar.

La Comissió de Valoració l’han integrat un grup d’experts (Marta Angelat, Magda Puyo, Francesc Casadesús i Claire Verlet), el corresponent president (Ramon Gomis) i el representant dels Patrons (Guillem-Jordi Graells).

La sortida de Pasqual de la direcció del teatre –per dimissió; acusat de maltractaments– va originar l’estiu passat una sonora controvèrsia i un intens debat. A Núvol en vam parlar llargament. Podeu llegir els articles d’Oriol Puig Taulé (El futur laboral de Lluís Pasqual; Lluís Pasqual i les xarxes socials), Montse Barderi (Lluís Pasqual en el punt de mira) i Jaume Forés Juliana (Lluís Pasqual com a símptoma).